Connect with us

COVID-19

AUSTRIJA: Uskoro svi moraju nositi FFP2 maske

Published

on

“Nova pravila nikoga ne čine srećnim i sve su samo ne popularna, ali ipak su neophodna, čak i ako ih je dosta svima”, rekao je Kurc u nedjelju.

Od 25. januara Austrijanci će morati nositi maske tipa FFP2 u supermarketima, apotekama, benzinskim pumpama i u javnom prevozu. Smatra se da maske FFP2 nude bolju zaštitu od infekcija u vazduhu od jeftinijih hirurških maski za jednokratnu upotrebu.

“Maske FFP2 koje se trenutno prodaju u apotekama, biće dostupne po nižoj cijeni u supermarketima”, kazao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Ljudi će sada morati biti udaljeni dva metra jedan od drugog, umjesto jednog metra.

Kurc je rekao da je odluka o uvođenju strožijih pravila donesena zbog novog soja koronavirusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, ali i zbog toga što širenje koronavirusa treba zaustaviti.

Bilo bi bezobzirno sada ublažiti ograničenja, rekao je Kurc, izrazivši nadu da će se kampanjom imunizacije Austrija na ljeto vratiti u “potpunu normalu”.

Vijest o strožijim pravilima stigla je dan nakon što je oko 10.000 ljudi, od kojih su mnogi bili bez maski, marširalo Bečom, protestirajući protiv lokdauna.

Medicinski službenici prijavili su u nedjelju 1.267 novih slučajeva Covid-19 u Austriji, uključujući 281 u Beču.

Prema podacima vlade, u zemlji je bilo 388.719 slučajeva i 7.082 smrtnih slučajeva od virusa od početka pandemije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije