Connect with us

COVID-19

BRAJOVIĆ: Ne znamo kada će Crna Gora dobiti prve vakcine, uslovi za prijem velik test za državu

Published

on

Crna Gora užurbano radi na pripremama za prijem vakcine protiv korona virusa, njenu distribuciju i administriranje pod liderstvom Ministarstva zdravlja. U tome će imati pomoć eksperata iz Instituta za javno zdravlje i Instituta za lijekove i medicinska sredstva kao i tehničku i finansijsku podršku Svjetske zdravstvene organizacije, saopštila je Mina Brajovic, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori.

Ona je za Pobjedu reklada je riječ o ozbiljnom izazovu i velikom testu za nacionalne kapacitete, ali ne i nepremostivom.

“Neophodno je da Crna Gora pripremi kapacitete za dobijanje vakcine, osigura uslove za „hladni lanac“ transporta, zatim praćenje dejstava i mehanizma za kompenzaciju i nadoknadu štete za eventualna neželjena dejstva, kao i odobrenja od regulatornih tijela”, rekla je Brajović za Pobjedu.

Nije precizirala tačan datum kao ni mjesec kada bi Crna Gora trebalo da dobije vakcinu protiv korona virusa, ali je kazala da će je sve zemlje koje su pristupile COVAX inicijativi, imati do kraja prve polovine naredne godine.

Na pitanje koja je procedura da naša država dođe do vakcina direktno od proizvođača, mimo COVAX mehanizma, kao i koliko bi ih bilo naručeno u tom slučaju, Brajović je kazala da su u toku bilateralni razgovori između nacionalnih vlasti i proizvođača, te da se oni sporovode mimo SZO zbog čega nema informacije o tome.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije