Connect with us

COVID-19

ČEKAMO LI TO VAKCINU MADE IN SERBIA?: Preliminarno odobrena prva faza proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji

Published

on

Popović (n1)

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Nenad Popović izjavio je, poslije posjete ruskih stručnjaka Institutu Torlak, da je prva faza proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji, preliminarno odobrena.

Popović je kazao da bi ta faza proizvodnje uključivala transport supstance iz Rusije, punjenje ampula u Institutu Torlak, kao i pakovanje i distribuciju u Srbiji i – regionu.

„Po ocjeni ruskih stručnjaka, taj proces može da se realizuje u naredna dva do tri mjeseca“, naveo je ministar, a prenio njegov kabinet.

Dodao je da druga faza proizvodnje vakcina na Torlaku podrazumijeva dolazak nove grupe stručnjaka iz Rusije.

„Ovo je tek prva posjeta ruskih stručnjaka Torlaku. U narednih 10 do 15 dana očekujemo dolazak ruskih stručnjaka, čija je ekspertiza ‘duboka proizvodnja’ i razvoj vakcine od najranije faze, kako bi sa specijalistima Instituta Torlak opredijelili sve one tehnološko-tehničke kapacitete koji su potrebni za proizvodnju ove vakcine u Srbiji“, rekao je ministar.

Ocijenio je da bi proizvodnjom vakcine protiv koronavirusa na svojoj teritoriji Srbija obnovila suverenitet u proizvodnji vakcina, što će, kako je naveo, u budućnosti biti “sve važnija oblast u ostvarivanju geopolitičke ravnoteže u svijetu”.

Vakcina protiv korona virusa Sputnjik V trebalo bi da stigne u Crnu Goru u drugoj polovini februara. Kada, precizno, ne zna se.

Ljekar Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi, neposredno je uključen u pregovore o nabavci.

Boljević je prije dva dana naveo za podgoričke Vijesti da bi u prvoj turi u Crnu Goru trebalo da stigne između 5.000 i 15.000 doza, a nakon toga će stizati na svake tri sedmice, što je dovoljno za upola manji broj njenih primalaca – znači, između 2,5 i 7,5 hiljada građana.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije