Connect with us

COVID-19

DŽONSON I DŽONSON: Vakcina efikasna 85 odsto za teške slučajeve

Published

on

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Iz kompanije Džonson i Džonson saopštili su da je vakcina koju su razvili efikasna 66 odsto u sprečavanju srednje teških oblika kovida-19, a 85 odsto u prevenciji teških oblika infekcije.

CNN prenosi da je riječ o podacima dobijenim u trećoj fazi kliničkog testiranja na globalnom nivou, a da je efikasnost vakcine prema rezultatima testiranja u SAD 72 odsto.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u SAD dr Entoni Fauči rekao je da je vakcina Džonson i Džonson protiv kovida-19 na korak do toga da zatraži odobrenje za hitnu upotrebu od američke administracije za hranu i ljekove (FDA).

Međutim, mogu proći sedmice dok vakcina uspije da prođe kroz postupak odobrenja FDA i još nije uvijek jasno kada će se to dogoditi.

Dvije vakcine koje su već dostupne u SAD su visoko efikasne, ali Džonson i Džonson ima samo jednu dozu koju bi bilo mnogo lakše primijeniti.

„Džonson i Džonson se obavezao da će tokom ove kalendarske godine proizvesti i primijeniti najmanje milijardu doza vakcine, uključujući najmanje 100 miliona doza za stanovništvo SAD, ukoliko se pokaže da je ova vakcina sigurna i efikasna” naveo je dr Den Baruš sa medicinske škole Harvard, koji je pomogao u razvoju ove vakcine.

„Ako se radi o vakcini sa jednom dozom, milijarda doza vakcine bi se pretvorila u milijardu vakcinisanih ljudi” rekao je on za CNN.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije