Connect with us

COVID-19

FALI KOMPLETNA OPREMA: Montefarm i domovi zdravlja nespremni za vakcinaciju

Published

on

Foto: montefarm

I pored toga što je Ministarstvo zdravlja najavilo isporuku prvih količina vakcina protiv virusa korona za kraj januara ili početak februara, Montefarm i domovi zdravlja nemaju laboratorijske zamrzivače za duboko zamrzavanje (hladni lanac), između 20 i 80 stepeni, za prihvat, čuvanje i distribuciju tog imunološkog lijeka, potvrđeno je Danu iz tih zdravstvenih ustanova.

Iz Montefarma su saopštili da su u saradnji sa Institutom za javno zdravlje uradili procjenu neophodnih uslova za prihvat i distribuciju vakcina.

“Shodno tim podacima pokrenut je pregovarački postupak za nabavku laboratorijskih zamrzivača za duboko zamrzavanje u skladu sa zakonom o javnim nabavkama. Institut za javno zdravlje vrši procjenu potrebnih količina vakcina uopšte, pa tako i kad je u pitanju vakcina protiv COVID-19 “, ističu iz Montefarma.

Prema saznanjima Dana, komisije Instituta su obišle domove zdravlja kako bi se uvjerile kakvi su kapaciteti za prihvat vakcina, koje će se građanima davati na primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tom prilikom se uvjerili da nijedna ustanova nema zamrzivače za čuvanje ovakvog tipa vakcine.

Iz Ministarstva zdravlja Danu nijesu odgovorili zbog čega nekoliko sedmica prije isporuke prvih vakcina nemaju adekvatne aparate za njihovo čuvanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije