Connect with us

COVID-19

FRANCUSKA SPREMA ZAKON: Ko ne primi vakcinu, ne može u prevoz, niti u restoran

Published

on

Pariz (FOTO: RFE)

Francuska vlada proslijedila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima.

Premijer Žan Kasteks proslijedio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedjeljak, a taj zakon poznat je još i kao “zeleni vakcina pasoš” zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mjestima na osnovu vakcinacije.

Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristup javnom saobraćaju ili određenim mjestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv korona virusa, prenosi agencija Anadolija.

Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedjelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog “zelenog pasoša” za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.

Šef avio grupacije ADP Ogist de Romane izjavio je da ideja o vakcina pasošima, odnosno vakcinaciji prije putovanja, već postoji za neke destinacije i da je postojala i prije pandemije korona virusa.

On je to rekao za televiziju BFM i dodao da ne zna da li će vakcinacija protiv korona virusa postati obavezna, ali da smatra da to nije nikakva nova ideja.

– Na primjer, ne možete da putujete u Tanzaniju, a da niste vakcinisani protiv malarije. tako da ta ideja nije novina – rekao je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije