Connect with us

COVID-19

GALIĆ: Neuvođenje totalnog zaključavanja nema veze sa izborima u Nikšiću

Published

on

Neuvođenje totalnog zaključavanja nije uslovljeno lokalnim izborima u Nikšiću, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On smatra da su izbori u Nikšiću, kao i svi prethodno održani, veliki epidemiološki rizik.

“Što se tiče stučnog dijela, pogotovo IJZ, izbori u Nikšiću nijesu imali veze sa lokdaunom ili našim predlozima. Tamo gdje sam ja učestvovao nije ni bilo rasprava oko izbora u Nikšiću”, kazao je Galić.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da je od epidemiologa predložen kompletan lokdaun.

“Ali s obzirom na to da je privreda jako ugrožena, oni koji su donosili odluku pretpostavim da su to imali u vidu i da pokušavaju da sačuvaju i taj vrijednosti koji je vrlo neophodan kod građana”, rekao je Galić.

On je objasnio da su u srijedu saopštene protivepidemijske mjere nastavak prethodno usvojenih, i da će one biti eventualno ublažene ili pooštrene zavisno od njihovog poštovanja.

Na pitanje može li se očekivati totalni lokdaun nakon izbora u Nikšiću, Galić je rekao da smo odavno zreli za potpuno zaključavanje.

“Što se tiče ljekara i epidemiologa, situacija je jasna. Ali stručni ljudi su i u drugom dijelu tima, tako da će se sve sagledavati sa različitih pozicija”, rekao je Galić, prenosi portal RTCG.

On je upozorio da će sve mjere biti rigoroznije, ukoliko se ne budemo pridržavali osnovnih – ruke, maska i distanca.

Nigdje se u svijetu, kako je rekao, više ne zatvaraju granice, već je za ulazak neophodan određeni test.

“Neke zemlje traže da je star 72, neke 48, a neke 24 sata. Ove mjere su rigoroznije, jer je bez PCR-a bilo moguće ući iz mnogo više zemalja”, rekao je Galić.

On je kazao je da je namjera da se sa komšijskim zemljama ne prekida transport roba, usluga i kretanje građana.

“S obirom da smo na najvećoj epidemiološkoj ljestvici po pitanju obolijevanja u regionu, a i nema toliko prelazaka granica, to je otprilike neko objašnjenje bilo”, rekao je Galić, navodeći da su djelimično ispoštovane preporuke struke.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije