Povežite se sa nama

COVID-19

Galić: Nove mjere vjerovatno strože, u januaru očekujemo talas sa najvećim “pikom”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Galić je ponovio da je građanima najsigurnije da praznike proslave u krugu porodice

Jučerašnje povećanje broja novozaraženih koronavirusom je iznenađujuće, ali samo dejstvo omikron soja, za koji se sumnja da je izazvao taj porast, nije iznenadilo, s obzirom na iskustvo drugih zemalja, kazao je u Bojama jutra direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Mjere koje će struka danas predložiti Savjetu za borbu protiv koronavirusa će biti u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

“Svakako će predlog mjera biti stroži, a vjerovatno će i mjere biti strože”, poručio je Galić.

Rekao je da struka predlaže mjere kojima se želi spriječiti transmisija virusa.

“Svi znamo da je u zatvorenom ona izuzetno velika. To pokazuje koliko je odluka da se zabrane novogodišnji koncerti bila opravdana. Sada imamo još težu situaciju i sada će mjere ići u tom pravcu, da se sve gdje bi moglo doći do povećane transmisije pokuša spriječiti”, kazao je on.

Jedna od najznačajnijih mjera je nošenje maske, kao jedine mjere koja može spriječiti unos virusa u organizam, s obzirom na njegovu kontagioznost, istakao je Galić.

“Ono što znamo o omikron soju je da zasad nemamo povećan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda, ali nam treba vremena da se to pravilno procijeni… Moramo biti oprezni i u naredne dvije nedjelje ćemo znati kakav uticaj može imati”.

Galić je rekao da su svi izloženi novom soju. “Sa terena imamo informacije da su i vakcinisani oboljeli, to su blaže forme bolesti”.

Kazao je da je primarni zdravstveni sistem već opterećen, kao i da su svi laboratorijski kapaciteti prenapregnuti.

“Za sada nemamo povećan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda. Sekundarni i tercijalni dio zasad nije opterećen, znaćemo za desetak dana kakav će rezultat dati ovakav rezultat novooboljelih u jednom danu.”

Galić je podsjetio da je već predloženo da se nakon tri mjeseca od revakcinacije primi i treća, buster doza vakcine protiv kovida.

“Obavezno, sigurno je da se vakcinišemo, samo moramo voditi računa da je potrebno tri do četiri nedjelje da buster doza da pun kapacitet imunog odgovora i u tom smislu se pridržavati strožih mjera. Omikron je pokazao da uprkos vakcinaciji moramo nositi maske”, istakao je on.

Na pitanje kako razlikovati omikron od prehlade i gripa, Galić je kazao da će oni koji su zaraženi koronavirusom svakako znati koja je to razlika.

“To su skeletni problemi, liče na teži oblik gripa, ali neophodno je da se ljudi testiraju da bi se prenos smanjio. Takođe, na terenu nemamo grip u mjeri u kojoj imamo omikron soj, takođe im to može ukazati da imaju omikron soj, odnosno koronavirus.”

Galić je ponovio da je građanima najsigurnije da praznike proslave u krugu porodice.

Kazao je kako očekuju da u januaru bude peti talas koji će imati najveći “pik”.

“Uvijek smo na oprezu da nam se ne bi korona sakrila i napravila tu biološku mimikriju, da poslije određenog vremena opet nastupe neke teže kliničke slike. Na dnevnom nivou pratimo situaciju i pokušavamo da u što kraćem periodu odreagujemo mjerama i drugim preporukama. Reorganizovanjem zdravstvenog sistema pokušavamo se prilagoditi aktuelnoj situaciji”, kazao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije