Connect with us

COVID-19

GALIĆ: Restriktivnije mjere uoči novogodišnjih praznika

Published

on

I dalje imamo visok nivo obolijevanja od virusa: Galić - Foto: RTCG

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima koji, usljed okupljanja većeg broja ljudi nose rizik od širenja epidemije koronavirusa, na snazi će biti i restriktivnije epidemiološke mjere, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

Galić, koji je nedavno imenovan za prvog čovjeka IJZ, u Jutarnjem programu TVCG saopštio je da se u Crnoj Gori bilježi široka rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali je trend, ipak, kaže stabilan.

Podsjeća da je od donošenja novih epidemioloških mjera prošlo nedjelju dana, te da i dalje imamo visok nivo obolijevanja od virusa korona.

“Ali taj nivo nije porastao, čak se zadržava ili malo pada. Rekao bih da se u ovom trenutku epidemija nalazi na visokom nivou, i na izvjesnoj klackalici, pa će od sljedećih mjera i onoga kako ćemo se mi pridržavati zavisiti kako će epidemija dalje napredovati”, rekao je Galić.

Nove mjere biće predložene u predviđenom roku, a u slučaju pogoršanja epidemiološke slike moguće i ranije. Ono što je dobro je da nemamo takozvani eksponencijalni rast, što znači da u kratkom vremenskom periodu nemamo veliki broj novooboljelih.

Ipka, sve će zavisiti od toga hoće li nove mjere biti adekvatne i hoće li se poštovati.

“S obzirom na to da nam predstoje praznici i da bilo kakva okupljanja nose rizik od širenja epidemije, svakako da će mjere biti restriktivnije, neće biti dozvoljeno organizovanje proslava. Moramo misliti o periodu nakon praznika, o zdravlju građana. Pošto imamo visoku aktivnost virusa u zemlji, svakako da će mjere biti restriktivne”, rekao je Galić.

Građane poziva da budu svjesni trenutka u kojem se nalazimo i da, kako je rekao, izdrže još malo.

“Mi ne možemo da natjeramo nikoga da li da se okuplja ili ne, ali molimo da ovo budu porodični praznici, da se tako proslavljaju, jer će tako pomoći i državi i društvu, ali i sebi i svojim porodicama”, zaključio je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije