Connect with us

COVID-19

JOKSIMOVIĆ: Ne možemo očekivati da se svi brzo vakcinišemo, isporuka moguća u februaru

Published

on

Joksimović: Vakcinama se nadamo u februaru / Foto:RTCG

Stepen obolijevanja od virusa korona je, u posljednjih 14 dana, 15 odsto niži u odnosu na prethodni period, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović, navodeći da je situacija i dalje ozbiljna.

Joksimović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da se u posljednjoj sedmici može primijetiti blago poboljšanje, iako je situacija i dalje vrlo složena.

„Kada uporedimo posljednjih 14 dana i 14 dana prije toga, ipak se može primijetiti poboljšanje. Ta stopa je oko 15 odsto niža nego u posljednjoj nedjelji ili u prvoj polovini decembra”, kazao je Joksimović.

Situacija je, kako je naveo, i dalje vrlo ozbiljna, ali neki pokazatelji govore da je došlo do stabilizovanja I blagog poboljšanja.

“Ipak, ne možemo biti zadovoljni jer je broj oboljelih na dnevnom nivou, kao I broj umrlih veoma visok”, kazao je Joksimović, prenosi Portal RTCG.

Komentarišući jučerašnji protest ispred Skupštine i dalja najavljena okupljanja, Joksimović je rekao da će to neizbježno usloviti povećanje broja oboljelih.

Smatra da, ako se sadašnji set mjera bude poštovao, da neće biti potrebe za njihovim pooštravanjima.

“Poručujem građanima da, najbolji poklon koji mogu da daju bližnjima, je da ostanu u krugu svojih užih porodica i da ove praznike treba tako ispratiti, uz nadu da ćemo već narednu uz sve nove mjere I vakcinaciju, dočekati kako treba”, kazao je Joksimović.

Kako je naveo, tim IJZ-a radi na planu vakcinacije.

“Mi očekujemo da dođemo do vakcina na dva ili tri načina. Najveći broj očekujemo preko Kovaks mehanizma, nadamo se već u februaru, ali sa datumima je teško licitirati“, rekao je Joksimović.

On je podsjetio da je Evropska unija u ponedjeljak usvojila set mjera pomoći Zapadnom Balkanu, preko kojeg se, kako je naveo, može očekivati isporuka određenih manjih doza vakcina.

„Ono što moram ključno da kažem građanima je da ne možemo očekivati da se svi brzo vakcinišemo, to nije tako samo kod nas, već u cijelom svijetu. Moramo se malo strpjeti, vakcina je već na pragu”, zaključio je Joksimović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije