Connect with us

COVID-19

KATASTROFA: Manaus varijanta koronavirusa ekstremno ubrzala pandemiju

Published

on

Pandemija koronavirusa u Brazilu je ekstremno ubrzana. Jedan od uzroka je Manaus varijanta koronavirusa. Stručnjaci ukazuju na druge faktore i pozivaju na oštre mjere za sprječavanje katastrofe.

U utorak je u Brazilu postavljen dnevni rekord s 1.726 smrtnih slučajeva. Prosjek tokom posljednjih sedam dana je 1.274 smrtna slučaja, što je gotovo četvrtinu više nego prije dvije sedmice – to je takođe najveći broj od izbijanja pandemije.
“Proživljavamo najgoru fazu pandemije, s novim dnevnim rekordima stope smrtnosti i prepunim odjelima za intenzivnu njegu u cijeloj zemlji”, rekla je mikrobiološkinja Natalia Pasternak, rezimirajući situaciju u intervjuu za DW.

Pored toga, razvoj pandemije se dramatično ubrzao: trebala su proći 34 dana da bi se stopa smrtnosti popela s prosječno 1.000 na 1.100 ljudi dnevno. A onda je trajalo svega tri dana da se broj smrtnih slučajeva popne na 1.200 dnevno. Više od 257.000 Brazilaca umrlo je od virusa. Broj novih infekcija takođe se masovno povećava. Samo u utorak registrovano je 60.000 novih slučajeva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije