Povežite se sa nama

COVID-19

KATASTROFA: Manaus varijanta koronavirusa ekstremno ubrzala pandemiju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pandemija koronavirusa u Brazilu je ekstremno ubrzana. Jedan od uzroka je Manaus varijanta koronavirusa. Stručnjaci ukazuju na druge faktore i pozivaju na oštre mjere za sprječavanje katastrofe.

U utorak je u Brazilu postavljen dnevni rekord s 1.726 smrtnih slučajeva. Prosjek tokom posljednjih sedam dana je 1.274 smrtna slučaja, što je gotovo četvrtinu više nego prije dvije sedmice – to je takođe najveći broj od izbijanja pandemije.
“Proživljavamo najgoru fazu pandemije, s novim dnevnim rekordima stope smrtnosti i prepunim odjelima za intenzivnu njegu u cijeloj zemlji”, rekla je mikrobiološkinja Natalia Pasternak, rezimirajući situaciju u intervjuu za DW.

Pored toga, razvoj pandemije se dramatično ubrzao: trebala su proći 34 dana da bi se stopa smrtnosti popela s prosječno 1.000 na 1.100 ljudi dnevno. A onda je trajalo svega tri dana da se broj smrtnih slučajeva popne na 1.200 dnevno. Više od 257.000 Brazilaca umrlo je od virusa. Broj novih infekcija takođe se masovno povećava. Samo u utorak registrovano je 60.000 novih slučajeva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije