Connect with us

COVID-19

KINA NIJE DOZVOLILA ULAZAK TIMA SZO: Sve više sumnjaju da je virus krenuo iz Vuhana

Published

on

Kina je onemogućila timu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da uđe u tu zemlju u okviru planirane posjete za ispitivanje porijekla novog koronavirusa, dok kineske vlasti i mediji sve više dovode u pitanje prihvaćenu teoriju da je širenje tog virusa od kojeg je širom svijeta umrlo više od 1,8 miliona krenulo iz grada Vuhana, pišu svjetski mediji, a prenosi agencija Beta,

Kako prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE), timu SZO-a koji treba da istraži porijeklo kovida-19 u gradu Vuhan uskraćen je ulazak u Kinu, usljed problema s vizama za dva člana tima koji su već bili na putu.

Kina, međutim, to osporava tvrdeći da se još radi na detaljima posjete, uključujući datume, ukazuje BBC, dodajući da je Peking prihvatio dugo očekivanu istragu poslije višemjesečnih pregovora sa SZO.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u utorak da je “veoma razočaran” što Kina još nije finalizovala dozvole za dolazak tima i dodao da je dobio uvjeravanja iz Kine da se ubrzava interna procedura za što brži dolazak tima.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je za BBC da je “možda bilo nesporazuma” i da “nema potrebe previše učitavati u to”.

Glavna teorija da su prve zaraze među ljudima bile na pijaci u Vuhanu, dovedena je u pitanje pošto je otkriveno nekoliko ranih slučajeva bez očigledne veze s tom lokacijom, ali uprkos nesigurnosti oko tačne rute prenosa, stručnjaci SZO-a tvrde da istraga mora početi u Vuhanu i pratiti podatke iz studija sprovedenih u tom gradu, ističe Fajnenšl tajms.

Kina i dalje tvrdi da pozdravlja istragu koja će se primarno usredsrediti na utvrđivanje kada, gdje i kako je sa životinja na ljude prešao virus Sars-Cov-2 od kojeg je širom svijeta zaraženo više od 86 miliona ljudi, dok je umrlo više od 1,8 miliona.

Ipak, kineski zvaničnici, kako ukazuje britanski list, konstantno sugerišu da je porijeklo virusa van te zemlje, dok državni mediji iznose marginalne teorije i selektivno izvještavaju o međunarodnim istraživanjima kako bi tvrdili da je virus nastao negdje drugo i potom stigao u Vuhan, možda preko smrznute hrane.

Istup generalnog direktora SZO-a koji je izrazio razočaranje što nekim članovima tima još nisu odobrene vize i istakao da je ta misija prioritet SZO-a, predstavlja neobični prekor koji je znak napetosti između SZO-a i jednog od njenih najvažnijih članova, piše Volstrit džurnal.

SZO rijetko kritikuje nacionalne vlade koje finansiraju njegov budžet i biraju lidere, navodi list i ocjenjuje da to što je njen najviši zvaničnik prozvao Kinu, pokazuje probleme u saradnji s Pekingom.

Predstavnicima SZO-a koje su bili u Kini u februaru 2020. nije bilo dozvoljeno da posjete pijacu u Vuhanu gdje su se pojavili prvi slučajevi.

I u narednim posjetama naučnika SZO-a nije bilo dozvoljeno da posjete tu pijacu, koja je kako navodi list, dezinfikovana i oribana 31. decembra 2019, nekoliko sati pošto je vijest o nepoznatoj bolesti prvi put stigla do SZO-a.

Pred planirani dolazak tima SZO-a u Kinu zvaničnici i državni mediji te zemlje preispitivali su porijeklo virusa, ukazuje CNN.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom vikenda je rekao da “sve više istraživanja sugeriše da je pandemija vjerovatno izazvana zasebnim izbijanjem (virusa) na više mjesta u svijetu”.

U ponedjeljak su kineskim društvenim mrežama kružili izvještaji da je u više gradova virus otkriven na paketima s automobilskim djelovima, uključujući i od stranih kompanija.

Kina mjesecima testira i dezinfikuje smrznute proizvode uvezene iz inostranstva, u strahu da bi virus mogao ponovo ući u zemlju na taj način, premda, kako ukazuje američka televizija, stručnjaci i dalje sumnjaju u to kao potencijalni izvor zaraze.

Dok se tim SZO-a spremao da posjeti Kinu da bi istražio porijeklo kovida-19, Peking je pojačao napore ne samo da spriječi novo širenje koronavirusa, već i da oblikuje narativ o tome kada i odakle je pandemija krenula, ukazuje Rojters.

Kako tinjaju geopolitičke tenzije, ističe Rojters, stručnjaci su rekli da malo vjerovatno da će istražiteljima biti dozvoljeno da detaljno ispitaju neke osjetljivije aspekte izbijanja korona virusa pošto Peking očajnički želi da izbjegne krivicu za virus koji je ubio više od 1,8 miliona ljudi širom svijeta, mada je poručio da će prihvatiti dolazak tima SZO-a. Kina je odbacila kritike kako je na početku postupala s koronavirusom suočena s optužbama za zataškavanje koje je odložilo prvi odgovor na pojavu novog virusa, što je dalje omogućilo njegovo širenje, navodi Rojters i ukazuje da je ta tema i dalje osjetljiva, dok je samo nekoliko studija o porijeklu kovida-19 dostupno javnosti.

 

Naučnici ipak kažu da bi Kina takođe morala podijeliti svaki nalaz koji bi sugerisao da je kovid-19 cirkulisao u zemlji mnogo prije nego što je zvanično identifikovan u decembru 2019, ukazuje Rojters, navodeći da je italijansko istraživanje pokazalo da je kovid-19 mogao biti u Evropi nekoliko mjeseci prije prvog zvaničnog slučaja u Kini. Kineski državni mediji, prema navodima Rojtersa, koristili su taj članak kao potporu teorijama da je kovid-19 nastao u inostranstvu i ušao u Kinu preko kontaminirane smrznute hrane ili stranih sportista koji su se takmičili na Svjetskim vojnim igrama u Vuhanu u oktobru 2019. godine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije