Connect with us

COVID-19

KINA: Novinarka koja je izvještavala o koronavirusu u Vuhanu osuđena na 4 godine zatvora

Published

on

Žang Žan / Foto: nchrd.org

Nezavisnu kinesku novinarku koja je iz Vuhana izvještavala u jeku početnog izbijanja koronavirusa, šangajski sud je zatvorio na četiri godine, rekao je njen advokat.

Žang Žan, 37, proglašena je krivom za “izazivanje svađa i problema”, prema riječima jednog od njenih branilaca Žang Kekea, koji je prisustvovao njenom saslušanju. Kineska vlada ovo krivično djelo obično koristi za ciljanje neistomišljenika i aktivista za ljudska prava.
Žang je početkom februara otputovala otprilike 400 kilometara od Šangaja do Vuhana da bi izvještavala o pandemiji i pokušajima da je obuzdaju, dok su vlasti počele da cenzurišu državne i privatne kineske medije.

Tokom više od tri mjeseca, dokumentovala je isječke života tokom lokdauna u Vuhanu i surove stvarnosti sa kojom su se suočavali njegovi stanovnici, od prepunih bolnica do praznih prodavnica. Svoja zapažanja, fotografije i video snimke postavila je na nekoliko društvenih mreža, uključujući i YouTube, koji je blokiran u Kini.

Njene objave naglo su se zaustavile sredinom maja, a kasnije je otkriveno da ju je policija zadržala i vratila u Šangaj. Prema Amnesty International, u jednom trenutku tokom svog pritvora Žang je štrajkovala glađu, pa je zbog toga bila prisilno hranjena.

Njen advokat Žang Keke, koji je posjetio Žang ranije ovog mjeseca dok je bila u pritvoru, opisao je na društvenim mrežama da je na nosu i ustima imala priključak za hranjenje.

Njen advokat rekao je da je saslušanju u ponedjeljak prisustvovala u invalidskim kolicima, jer je tokom boravka u pritvoru postala slaba.

U svojoj optužnici tužioci su je optužili da je “objavljivala velike količine lažnih informacija” i da je dobijala intervjue od inostranih medija, da bi “zlonamjerno uzburkala epidemiološku situaciju u Vuhanu”.

Žang je jedna u nizu nezavisnih novinara koji su u pritvoru ili nestali u Kini od početka pandemije, jer su vlasti zabranile medijsko pokrivanje virusa.

Iako su se sporadična izbijanja pojavila i brzo suzbijala zaključavanjima i karantinima, Kina je velikim dijelom kontrolisala virus, omogućavajući zemlji da se vrati u normalu.
Ograničenja za štampu, međutim, nisu ukinuta, a kineski državni mediji počeli su agresivno forsirati priču o alternativnom porijeklu pandemije, sa tvrdnjama da je koronavirus možda cirkulirao van zemlje prije početnog izbijanja u Vuhanu.

 

(cnn.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije