Connect with us

COVID-19

KORONA: Umrla tri člana porodice ratnog zločinca Momčila Krajišnika

Published

on

Mirko Krajišnik, brat Momčila Krajišnika, preminuo je od koronavirusa, objavio je na svom nalogu na Tviteru Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

To je treća smrt u porodici Krajišnik, jer je i Mirkov sin preminuo nakon infekcije istim virusom.

“Od virusa korona preminuo i treći član iz porodice Krajišnik. Preminuo je Mirko Krajišnik, nakon smrti sina Miljana i brata Momčila Krajišnika. Počivaj u miru prijatelju, domaćine, veliki gospodine, neka ti je večna slava i hvala. Večeras sam samo zaćutao”, oprostio se na Tviteru Bjelica, prenijele su Večernje novosti.

Krajišnik je bio jedan od čelnika Republike Srpske.

Svojevremno je bio osuđen zbog pronevjere u preduzeću Energoinvest, ali mu je nakon osam mjeseci provedenih u zatvoru odlukom Vrhovnog suda tadašnje SR BiH presuda preinačena u oslobađajuću.

Godine 1990. se priključio Srpskoj demokratskoj stranci, a nakon što je na prvim izborima u BiH pobijedila koalicija tri nacionalne stranke, izabran je za predsjednika Skupštine BiH.

Nakon što se godine 1992. formirala Srpska republika Bosna i Hercegovina, preteča današnje Republike Srpske, Krajišnik je napustio svoju dužnost i postao predsjednik novoformirane Narodne skupštine SR BiH, kasnije Narodne skupštine RS. Za vrijeme rata je stekao nadimak “Mr. No” zbog svoje nepopustljivosti u pregovorima s predstavnicima međunarodne zajendice. Nakon Dejtonskog sporazuma i formiranja novih državnih institucija je godine 1996.  postao član Predsjedništva BiH, a tu dužnost napustio 1998. godine.

Od strane Tužilaštva Haškog suda je optužen za zločine vezane za etničko čošćenje i genocid za vrijeme rata. U aprilu 2000 su ga uhvatili francuski komandosi u okviru SFOR-a, te sproveli u pritvor Suda u Holandiji. Nakon smrti Slobodana Miloševića, Krajišnik je bio najviše rangirani politički funkcionar u tom zatvoru. Na 20 godina zatvora osuđen je 2006, za ratne zločine, ali je oslobođen optužbi za genocid. Na slobodi je bio od 30.avgusta 2013,jer je izdržao dvije trećine kazne.

Umro je prošle godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije