Connect with us

COVID-19

ALARMANTNO UPOZORENJE: Korona prijeti da uništi čovječanstvo i nakon što je iskorijenimo

Published

on

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huažong u Vuhanu pozivaju na hitna istraživanja dugoročnih posljedica infekcije kovidom 19 na plodnost muškaraca zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti spermatozoida, manjem broju spermatozoida i oštećenju testisa.

Navode da virus prijeti da uništi čovječanstvo i nakon što se pandemija završi.

„Smatramo da je potrebno hitno praćenje stanja muških pacijenata zaraženih koronavirusom tokom oporavka”, rekli su mikrobiolog Ju Tian i reproduktivni biolog Li-kuan Žou.

SARS-KoV-2, virus koji izaziva bolest kovid 19, ulazi u ljudsko tijelo putem enzima koji je prisutan u brojnim vitalnim organima, uključujući pluća, srce, bubrege i crijeva. To ih ostavlja podložnima značajnim oštećenjima, jer se virus tu nastani i počinje nekontrolisano da se umnožava.

Receptor enzima nalazi se u respiratornom, digestivnom, cirkulacijskom, neurološkom i potencijalno čak i u muškom reproduktivnom sistemu. Preliminarne studije utvrdile su prisustvo virusa u uzorcima sperme pacijenata oboljelih od kovida 19.

Istraživači sa njemačkog i iranskog univerziteta izveštavaju o direktnim dokazima o oštećenju testisa nakon infekcije koronom. Oni su otkrili markere upale u uzorcima tkiva 84 pacijenta sa kovidom 19 od ukupno 189 uzoraka.

Timovi su testirali kvalitet sperme i tražili znake oksidativnog stresa kod pacijenata. Otkrili su da su upala i ćelijski stres dvostruko jači kod oboljelih od kovida 19 od kontrolne grupe.

Zabrinjavajuće je da su spermatozoidi zaraženih pacijenata tri puta sporiji, a takođe je i sam broj spermatozoida bio dramatično manji.

“Ovi efekti na ćelije sperme povezani su sa nižim kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti“, kazao je lider tima istraživača Behzad Hajizadeh Maleki.

„Iako su ovi efekti pokazali tendenciju da se vremenom poboljšaju, oni su ostali značajno povećani kod pacijenata sa koronom, a razmjera ovih promjena takođe je povezana sa težinom bolesti“, dodao je.

Ako se ovi nalazi potvrde i potkrijepe dodatnim istraživanjima, to prijeti da se usaglasi sa postojećim krizama plodnosti u mnogim zapadnim zemljama. Situaciju će vjerovatno pogoršati i nesigurna ekonomska situacija u kojoj prijetnja globalnom recesijom i dalje visi u vazduhu, prenosi RT.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije