Connect with us

COVID-19

NOVE MJERE: Zaključavanje i karantin za stanovnike Tivta i Budve!

Published

on

Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, donijelo je danas naredbu kojom se zabranjuje lokalnom stanovništvu izlazak sa teritorije Opštine Budva i Opštine Tivat.

Zabrana se ne odnosi na obavljanje redovnih radnih zadataka, na osnovu potvrde poslodavca, ostvarivanje zdravstvene zaštite, na osnovu medicinske dokumentacije i njegu lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti.

“Što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Zabrana se odnosi i na održavanje ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom.

Takođe, u Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (“Službeni list CG”, br. 3/21, 7/21 i 13/21) u članu 1a stav 1 tačka 1 alineja 5 mijenja se i glasi:

“Privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), osim za goste koji su smješteni u hotelu (uz obavezu da gostima obroke serviraju u sobama i zabrane korišćenja zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju (bazeni, spa centri, saune, teretane, TV sale i sl.) i pripreme i izdavanja hrane, po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca,”.

Naredba o izmjeni i dopuni naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirus, stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

U naredbi nije navedeno od kada važi karantin, ali se pretpostavlja da je od sjutra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije