Connect with us

COVID-19

PLAN VAKCINACIJE: Izabrani ljekari će vršiti vakcinaciju, stiže 2.000 doza vakcine, Crnoj Gori potrebno makar 248.000 doza

Published

on

Vakcinaciju protiv koronavirusa u Crnoj Gori sprovodiće timovi izabranih ljekara, a prvi će dobiti vakcinu najugroženiji slojevi stanovništva, pokazuje zvaničan Plan vakcinacije.

Prema najavama vlasti, u Crnu Goru će u 18:30h stići oko 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V kao donacija Srbije. Iako dugujemo zahvalnost Srbiji, u pitanju je simboličan broj doza jer je procjena je da je Crnoj Gori neophodno u startu  makar 248.000 doza vakcine, koliko je traženo preko Covaxa, da bi se u dvije doze vakcinisalo 20 odsto stanovništva.

U Planu vakcinacije, koji je pripremila nova vlast, se taksativno navodi šta će se uraditi kad stignu vakcine.

“S obzirom da su prioritetne grupe za imunizaciju protiv SARS-CoV-2 starija lica, lica sa hroničnim bolestima i određenim stanjima te pripadnici vitalnih državnih i komunalnih službi neophodnih za nesmetano funkcionisanje društva, imunizaciju bi sprovodili prvenstveno timovi izabranih doktora za odrasle i epidemiološke službe domova zdravlja i stacionarnih zdravstvenih ustanova”, navodi se u Nacionalnoj strategiji iimunizacije čiji je sastavni dio Plan vakcinacije, a čije djelove prezentuje portal Luča.

MEDICINARI NAJUGROŽENIJI

Prema tom planu, što se tiče medicinskih radnika, najugroženiji su zdravstveni radnici na poslovima najvećeg rizika kojih ima ukupno 1.830, ostali zdravstveni radnici i saradnika je 4.698, nemedicinskog kadra u zdravsvenim ustanovama je 2.059, dok je zdravstvenih radnika i saradnicka i nemedicinskog osoblja kod privatnika oko 2.500.

Mediji su ranije objavili da će u Podgorici biti otvoreno 40 punktova za vakcinaciju.

Svaka od opštih bolnica, njih sedam, vakcinisaće svoje zaposlene, a po završetku imunizacije prioritetnih grupa, u koje spadaju zdravstveni radnici, starije osobe, korisnici domova za stare, predstavnici vitalnih službi, razmotriće se otvaranje više punktova za masovnu vakcinaciju.

SISTEM

Trenutno, u Crnoj Gori u 24 opštine, postoji 18 domova zdravlja i 6 zdravstvenih stanica u kojima radi nešto preko 300 ljekra u timovima izabranih doktora za odrasle, dok su terenske epidemiološke službe organizovane u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i domovima zdravlja u 11 opština.

Pojedine epidemiološke službe pokrivaju više od jedne opštine (domovi zdravlja u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama ii Nikšiću) i IJZCG Podgorica čija služba, pored Podgorice, pokriva i opštine Danilovgrad, Cetinje i Tuzi.

U opštim bolnicama u Cetinju, Kotoru, Baru, Nikšiću, Bijelom Polju radi po jedan epidemiološki tim, kao i Specijalnoj bolnci za ortopediju i neurohirurgiju u Risnu i Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti, dok su u KCCG u operativnoj funkciji trenutno četiri epidemiološka tima. Nažalost, u drugim opštim i specijalnim bolnicama još uvijek nijesu obezbjeđeni, zakonom predviđeni epidemiološki timovi.

“Ovi timovi bi trebali da sprovedu imunizaciju zdravstvenih radnika/saradnika i ostalog osoblja u navedenim bolnicama, dok će imunizaciju istih ciljnih grupa u drugim bolnicam sprovesti timovi izabranih doktora za odrasle i epidemiološke službe domova zdravlja i IJZCG”, konstatuje se u Planu.

OBUKA

Timovi izabranih doktora za odrasle će, slično kao kod influence, sprovoditi imunizaciju odraslih lica, dok će epidemiološke službe IJZCG i domova zdravlja imunizovati štićenike i osoblje u domovima za stara i nemoćna lica kao i institucijama za smještaj lica sa problemima u razvoju (npr. „Komanski most“) uz podršku ljekara iz nadležnih domova zdravlja.

“S obzirom da će se vakcinacija protiv SARS-CoV-2 sprovoditi sa različitim vrstama vakcina od kojih su neke razvijene na potpuno novim platformama koje zahtijevaju drugačiji način održavanja „hladnog lanca“ i u pojedinim slučajevima nestandardne veličine doza za aplikaciju (već izazvalo određene probleme i incidence u pojedinim državama EU poput Njemačke), neophodno je da svi zdravstveni radnici koji će sprovoditi imunizaciju budu obučeni za njihovu primjenu (određivanje indikacija i kontraindikacija”, zaključuje se u Planu.

Podsjetimo, nove vlasti su odbile donacije u ukupnom iznosu od 110.000 doza vakcine koju su ponudili buznismeni Oleg Deripaska i Petros Statis.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije