Connect with us

COVID-19

PROMJENA FINANSIJSKOG SPORAZUMA: EU kupuje Crnoj Gori neophodan aparat za borbu protiv pandemije

Published

on

Evropska unija kupiće Crnoj Gori savremeni uređaj koji analizira oko 1.000 uzoraka na virus SARS-CoV-2 dnevno, zaključak je izmijenjenog Finansijskog sporazuma koji su potpisali Crna Gora i EU. Crna Gora trenutno analizira u prosjeku oko 1.600 uzoraka na koronu, što je malo u poređenju sa brojem stanovnika u odnosu na zemlje EU i okruženja.

Prema prvobitnom planu, planirana je bila nabavka uređaja kapaciteta 3.000 uzoraka na koronavirus, i vrijednosti 800.000 eura,  ali se od toga odustalo zbog duge procedure nabavke.

“Istraživanjem tržišta se utvrdilo da je rok isporuke od 12-18 mjeseci što je, imajući u vidu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, neprihvatljivo”, navodi se u obraloženju promjene Sporazuma koji prezentuje portal Luča.

Stoga je od strane Delegacije EU u Crnoj Gori angažovan ekspert koji je uradio dodatnu analizu tržišta i dostavio predlog da se izvrši nabavka manjeg uređaja, kapaciteta 1.000 uzoraka na koronavirus dnevno, koji je finansijski značajno povoljniji.

“A da se razlika do punog iznosa opredijeljenog za ovu namjenu opredijeli za nabavku određene količine testova i ostalog potrošnog materijala”, piše u dokumentu koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Potpisivanje Dopune 2 Finansijskog sporazuma od strane ovlašćenog predstavnika Vlade je preduslov za objavljivanje tendera za nabavku aparata za analizu većeg broja respiratornih uzoraka, testova i potrošnog materijala koji nisu predviđeni prvobitnim ni dopunjenim akcionim dokumentom IPA 2018, a neophodni su u kontekstu trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

EU DONIRALA 279,1 MILIONA EURA

U dokumentu se podsjeća, da je Evropska unija  tokom finansijskog perioda 2014-2020 kroz Instrument pretpristupne podrške (Ipa II) Crnoj Gori opredijelila 279,1 milion eura s ciljem pružanja bespovratne finansijske podrške za sprovođenje neophodnih reformi i ispunjavanje zahtjeva koji proističu iz članstva u Uniji.

“Primjenom ovakvog pristupa EU nastojala je da unaprijedi kapacitete država korisnica za strategijsko planiranje, kvalitetnu sektorsku koordinaciju i višegodišnje planiranje budžeta, i tako ih što bolje pripremi za buduće korišćenje Evropskih strukturnih i investicionih fondova”, dodaje se u Sporazumu.

Prepoznajući napore koje Vlada Crne Gore ulaže u sprovođenje preventivnih, prvenstveno zdravstvenih mjera na sprečavanju epidemijskog širenja virusa COVID-19, Evropska unija je donijela odluku da finansijski podrži Crnu Goru u sprovođenju mjera za saniranje posljedica epidemije novog virusa.

” Evropska unija je tokom prošle godine, prenamjenom sredstava iz odobrenih IPA programa podržala Crnu Goru u borbi protiv širenja virusa i saniranju ekonomskih posljedica epidemije sa 53 miliona eura. Od ovog iznosa, 3 miliona eura u vidu hitne podrške je izdvojeno iz Instrumenta za evropsku integraciju, koji čini sastavni dio programa IPA 2018″, navodi se u dokumentu.

Sredstva su iskorištena za nabavku zaštitne i medicinske opreme koja je neophodna zdravstvenom sistemu. Evropska komisija je ostatak podrške u iznosu od 50 miliona eura za dugoročnije saniranje posljedica epidemije opredijelila prenamjenom sredstava koja su već odobrena za programe IPA 2016, IPA 2018, IPA 2010 i IPA 2020.

UMJESTO POLJOPRIVREDI NOVAC IDE ZA ZDRAVSTVO

Iz programa IPA 2018 prenamijenjen je kompletan iznos podrške od 9,5 miliona eura koji je kroz odobreni Finansijski sporazum odobren za sektor Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Sredstva će biti iskorištena za uvećanje podrške za oblast javnog zdravlja, odnosno za izgradnju zgrade za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, kao i za nabavku opreme za mrežu mikrobioloških laboratorija širom Crne Gore.

“Imajući u vidu prenamjenu sredstava, ukupan iznos podrške oblasti javnog zdravlja u okviru programa IPA 2018 je kroz predloženu dopunu Finansijskog sporazuma uvećan na 15,5 miliona eura. Ukupna vrijednost izmjenjenog programa je 38.247.865 eura, od čega opredijeljena EU sredstva iznose 36.186.977 eura, dok je za potrebe nacionalnog kofinansiranja iz budžeta potrebno izdvojiti 2.060.888 eura”, obbjašnjava se u dokumentu.

Kroz ovaj sektor je prvobitno predviđena akcija Jačanje kvaliteta i pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama sa predloženih 8 miliona eura koje su Crnoj Gori dodijeljene kao nagrada za ostvareni učinak u korišćenju pretpristupne podrške, ali i za ukupni napredak u pretpristupnim pregovorima uvećana na 17,5 miliona eura, bez potrebe nacionalnog kofinansiranja.

“Opredijeljena sredstva će biti iskorišćena za podršku daljoj reformi sistema socijalne zaštite i sistema brige o djeci kroz sprovođenje novog strateškog, pravnog i institucionalnog okvira u skladu sa pravnim tekovinama EU”, zaključak je novog dokumenta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije