Connect with us

COVID-19

SPUŽ: Od 98 osuđenika testiranih od 1. decembra, 58 bilo pozitivno, zaraženo i osoblje

Published

on

UIKS u Spužu (FOTO: CDM)

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu je od 1. decembra do danas testirano 98 osuđenih osoba, od čega je njih 58 pozitivno na koronavirus, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz Instituta su naveli da im je danas dostavljena zvanična informacija da je u UIKS-u trenutno 17 zaposlenih pozitivno na koronavirus, dok je još devet službenika u samoizolaciji zbog kontakata koji su označeni kao rizični sa labortorijski potvrđenim slučajevima infekcije.

„IJZ od samog početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, pojačano prati epidemiološku situaciju u svim ustanovama kolektivnog smještaja, uključujući i UIKS“, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su kazali da su registrovali pojavu sporadičnih slučajeva obolijevanja od COVID-19 među osuđenim osobama koje su smještene u UIKS-u.

„Trenutno povećanje broja oboljelih i grupisanje slučajeva registruje se od 1. decembra. Od tada je, zaključno sa današnjim danom, testirano 98 osuđenih osoba. Od tog broja, laboratorijski je potvrđena infekcija novim koronavirusom kod 58 osoba“, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su kazali da se, u skladu sa usvojenim protokolom za postupanje sa oboljelima i njihovim kontaktima, u kojem je posebna pažnja posvećena ustanovama kolektivnog smještaja, svakodnevno sprovode uzorkovanja i laboratorijska testiranja oboljelih, njihovih kontakata, ali i svih drugih članova kolektiva koji prijave pojavu simptoma.

Oni su naveli da se broj aktivnih slučajeva infekcije se svakodnevno mijenja u zavisnosti od dinamike registrovanja novih i oporavka postojećih inficiranih osoba.

„Tim epidemiologa Instituta je u svakodnevnoj komunikaciji sa upravom i medicinskim osobljem UIKS-a, u sklopu kontinuiranog epidemiološkog nadzora i testiranja na COVID-19, a sve sa ciljem suzbijanja trenutnog i budućeg obolijevanja“, dodaje se u saopštenju.

Iz IJZ-a su napomenuli da zdravstvena služba UIKS-a kontaktira sa Institutom uvijek kada se donese odluka da je potrebna određena intervencija iz domena njihove nadležnosti.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije