Connect with us

COVID-19

VELIKA AKCIJA: Interpol zaplijenio krivotvorene vakcine protiv korone, pa razbio mrežu krijumčara

Published

on

Interpol je sinoć saopšio da je u Južnoj Africi zaplijenjeno oko 2.400 doza krivotvorenih vakcina te da je u Kini razbijena mreža krijumčara vakcina dodavši da je sve ovo “tek vrh ledenog brijega”.

Iz Interpola su istakli da su vlasti Južne Afrike zaplijenile krivotvorene vakcine protiv koronavirusa nakon dojave ove međunarodne organizacije za policijsku saradnju sa sjedištem u Lionu.

“Tri kineska državljanina i Zambijac uhapšeni su u toj operaciji provedenoj u Germistonu, u pokrajini Gautengu, u kojoj je otkrivena i ‘velika količina krivotvorenih maski'”, naveli su iz Interpola.

Osim toga, Interpol je pomogao i Kini gdje je policija otkrila mrežu za prodaju lažne vakcine protiv koronavirusa i upala u proizvodni pogon, uhapsila 80 osumnjičenika i zaplijenila više od 3.000 doza lažne vakcine.

“Iako smo zadovoljni navedenim ishodom, ovo je tek vrh ledenog brijega kada je riječ o kriminalu povezanom sa vakcinama protiv koronavirusa. Ova hapšenja potvrđuju važnost Interpola u okupljanju glavnih učesnika javnog i privatnog sektora radi zaštite javne sigurnosti”, kazao je glavni sekretar Interpola Juergen Stock.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije