Connect with us

COVID-19

NOVE MJERE: Granice otvorene, zabranjen rad tržnih centara, kladionica, fitnes centara, škole onlajn… (VIDEO)

Published

on

Vlada Crne Gore predstavila je danas nove rigoroznije epidemiološke mjere, ali bez klasičnog lokdauna jer će granice biti otvorene i neće biti potrebni PCR testovi za ulaske iz Srbije, BiH, Kosova i Albanije. Ove mjere će biti na snazi sedam dana, počevši od sjutra.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je da je zabranjen je rad tržnih centara, štandova u gradovima čija su četrnaestodnevne stope incidencije preko 800 na 100.000 stanovnika.

“Zabrana kretanje stanovništva između opština čija su stope incidencije preko 800 na 100.000 stanovnika. Zabrana rada ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, u opštinama čije su četrnaestodnevne stope incidencije preko 800 na 100.000 stanovnika” rekao je Galić na konferenciji za medije.

Pored toga, zabranjen je rad kladinonicama, fitnes centara u ovim opštinama.

“U istim gradovima prekida se obrazovno vaspitni rad u javnim i privatnim ustanovama i počinje primjena onlajn sistema učenja”, rekao je Galić.

BEZ PCR TESTA IZ SRBIJE I BIH

Zanimljivo je da je Vlada odlučila da ne uvede PCR testove za Srbiju, BiH, Kosovo i Albaniju.

“Za ulazak u Crnu Goru, za ostale zemlje, potrebnan je negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili pozitvni serološki nalaz na antitijela klase IgG koji nije stariji od mjesec ili pruže odgovarajući dokaz da su potpuno vakcinisani protiv Covida-19”, dodao je direktor.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zamolila je  građane da redukuju sve moguće kontakte.

“Bolničke kapaciteti su napregnuti u svim bolnicama i trenutna popunjenost iznosi 67 odsto. Takođe, zaposleno je više od 200 sestara i pet ljekara sa Biroa rada koji će biti uključeni u proces vakcinacije”, dodala je ministarka zdravlja.

DJELOVAĆE REPRESIVNO

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da će u krajnjem policija biti prinuđena da djeluje represivno.

“Naši kapaciteti su povećani i pojačani. Djelovaćemo represivno i ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo to raditi zbog zdravlja građana”, rekao je Sekulović.

On je apelovao na građane da poštuju mjere, jer se “svjetlo na kraju tunela vidi”.

“Samo malo strpljenja i upornosti i možemo da izađemo iz svega. Dozvolite nam da zajedno i relativno brzo odnesemo pobjedu nad ovim zlom”, naveo je Sekulović.

KAŽNJAVAĆE NENOŠENJE MASKI

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog starnja Janko Odović najavio je rigoroznije kazne za nepoštovanje mjera, posebno apostrofirajući nenošenje maski.

“Podaci sa terena pokazuju da mjere nisu poštovane i zato smo morali rigoroznije mjere da propišemo”, rekao je on.

UHAPŠENO 11 OSOBA

Prema predstavljenim podacima, timovi sastavljeni od pripadnika inspekcije i policije izvršili su 6.430 kontrola, izdata 43 prekršajna naloga u iznosu od 43.000 eura. Pripadnici Uprave policije upozorili su 14.817 osoba, podnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 lica.

“Stepen nepoštovanje mjera je zabrinjavajući. Nenošenje maski biće posebno kažnjavan”, upozorio je Odović.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. smilja

    11.03.2021. at 09:35

    Kako će djeca iz Kovačevića, Srdanovog Groba, Bobobva itd. imati onlajn nastavu? Opet kopiraju rješenje ovih koje okrivljuju za sve i svašta. Sadašnji su neuporedivo lošiji od prethodnih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije