Connect with us

Dijaspora

DIJASPORA: Ne prihvatamo aktuelnu društveno političku situaciju u CG koja ima za cilj da poništi crnogorski identitet

Published

on

Dijaspora i iseljenici ne prihvataju aktuelnu društveno političku situaciju u Crnoj Gori koja, kako navode, ima za cilj da poništi crnogorski identitet. Sa skupa na Cetinju predstavnici dijaspore i iseljenika poručili su da će se svim raspoloživim i legitimnim sredstvima boriti da se ponovo uspostavi, kako su naveli, gospodska, demokratska i slobodna Crna Gora.

Crna Gora je 30. avgusta prošle godine, kako kaže predsjednik Savjet za saradnju s dijasporom Milenko Perović, oteta. I zato je, poručuje, zadatak crnogorskog suverenizma da Crnu Goru u narednom periodu vrati idealogiji slobode.

“Nova vlast je pokušala od Crne Gore da otme i poništi cijelu crnogorsku dijasporu. Ne može se prema crnogorskoj dijaspori voditi šibicarska politika kako se to pokušava u potonje vrijeme. Crnogorska dijaspora ne prihvata ovakvo stanje Crne Gore”, kazao je Perović i poručio i da će se svim raspoloživim legitimsnim sredstvima boriti da se ponovo uspostavi gospodska, demokratska i slobodna Crna Gora

Na skupu je istaknuto da je uloga dijaspore bila je ključna u svim važnim procesima u istoriji Crne Gore. A, danas su Crna Gora i njena dijaspora pred novim izazovima.

“Na tom polju vidim idealan prostor zaradnju suverisnističkih snaga i dijaspore koji će se uzajamno pomagati i sarađivati, jer bez gajenog nacinalnog identiteta i kulture narod ako takav nestaje, a Crna Gora bez onih koji je smatraju jedinom domovinom ne treba da postoji kao država što je i krajnji cilj stratega srpskog sveta”, rekao je istoričar Boban Batrićević.

“Ja sam jedan od onih koji ne želi da dijaspora bude upotrijebljena tako što će da šalje novac, ja sam jedan od onih koji želi da nam dijaspora vrati pamet da nas nauči svjetskim i evropskim vrijednostima i da je na taj način iskoristimo”, poručio je predsjednik Savjeta muslimanskog naroda Sabrija Vulić.

U cilju jačanja crnogorskog identiteta, osnaživanja državnog suvereniteta i očuvanja antifašističkih vrijednosti crnogorska dijaspora uvijek može računati na podšku Prijestonice i Crnogorske pravoslavne crkve.

“Nećemo ni danas odustati od očuvanja svega onoga što nam je sveto od naše države, jezika, istorije i opredjeljenja da idemo u razvijenu porodicu evropskih država”, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

“U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svi ljudi koji su za građansku Crnu Goru za evropsku i nezavisnu Crnu Goru će imati prijatelja. I nikada ne smijemo skrenuti sa vrijednosti kakav je antifašizam”, rekao je episkop CPC Boris Bojović.

Dijaspora i iseljenici Crne Gore svoju matičnu domovinu doživljavaju kao građansku, multietničku i po evropskim standardima uređenu državu. I spremni su, kako je zaključeno na skupu, da daju puni doprinos za razvoj isključivo takve Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije