Connect with us

Dijaspora

IZ TORONTA: CKD daje punu podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost

Published

on

Crnogorsko kulturno društvo iz Toronta kao najstarije Udruženje crnogorskih iseljenika na Sjeverno-američkom kontinentu (osnovano 1971. godine) pažljivo prati situaciju oko Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost, sa sjedištem na Cetinju.

“Naše Društvo je uvijek promovisalo crnogorski jezik ističući, prije svega, njegovu važnu ulogu u očuvanju crnogorskog nacionalog bića. Napominjemo, postojanje i njegovanje crnogorskog jezika je garantovano Ustavom koji je na snazi od 22. oktobra 2007, đe se u članu 13, stav 1. kaže: Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik”, saopšteno je portalu Luča iz CKD-a.

Takođe,  kako dodaju, bili smo i svjedoci donošenja naknadnog Zakona o obrazovanju 2011. godine kojim je ova ustavna norma djelimično izmijenjena nižim pravnim aktom, ali čija sadržina nije pravno negirala postojanje crnogorskog jezika kao domicilnog u Crnoj Gori.

“Isto tako, 12. decembra 2017. godine, crnogorski jezik je dobio medunarodni ISO kod – CNR, čime je ispunjen uslov za kodifikaciju i katalogizaciju knjiga na crnogorskom jeziku. Gore iznešene činjenjice nam daju za pravo da damo punu podršku FCJK, kao i svim akterima političke scene, koji smatraju da crnogorski jezik je neotuđivi dio Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije