Connect with us

Društvo

AKREDITACIJA CETINJSKE BOGOSLOVIJE: Nakon priče o jeziku Gojko Perović se više nije javljao

Published

on

Zavod za školstvo je još u februaru prošle godine zatražio od cetinjske Bogoslovije da uskladi program kako bi ta škola bila akreditovana dok u Bogosloviji vide Zavod kao isključivo odgovornu instituciju što Bogoslovija nije dio obrazovnog sistema, piše Pobjeda.

Priča o akreditaciji je otvorena nakon što je nova nova ministraka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić na sastanku sa predstavnicima ove vjerske škole kazala da će aktivno učestvovati u integrisanju “najstarije škole u Crnoj Gori u obrazovni sistem, poručujući da je logično da se akredituje i ostvari određena zakonska prava”.

U Zavodu su Pobjedi objasnili da su u februaru prošle godine tražili da Bogoslovija uskladi program na način da, između ostalog, moraju da realizuju nastavu crnogorskog – srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, nakon čega nijesu dobili povratnu informaciju.

“Nakon što smo ih upoznali sa smjernicama za izradu programa, nijesmo od Bogoslovije dobili naknadne materijale”, navode iz Zavoda.

Sa druge strane, rektor Bogoslovije Gojko Perović nije želio da komentariše pitanje o jeziku.

Crkvene škole, naveo je on, nemaju obavezu da se akredituju mogu da rade i zasebno, ali da je ovo mogućnost koja otvara određene povoljnosti školi i đacima koji kad završe školu mogu da idu na druge fakultete.

On je rekao da cetinjska Bogoslovija vidi Zavod kao isključivo odgovornu isntituciju za otezanje i neažurnost u procesu akreditacije koja traje dvije godine.

Zavod za školstvo je ustanova koja daje zeleno svjetlo za program, a potom se o njemu izjašnjava Nacionalni savjet za obrazovanje.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije