Connect with us

Društvo

ANB U FUNKCIJI CRKVE: Vukšić će udarom na patriotske organizacije pokušati da osujeti proteste

Published

on

Prema saznanjima Pobjede, cetinjska policija već je počela sa akcijama privođenja Cetinjana na informativne razgovore, pretresane su neke kuće i stanovi, uz obrazloženje da se “od bezbjednosno interesantnih osoba prikupljaju informacije”. Na taj način se pokušava razbiti akciono jedinstvo brojnih patriotskih grupa, udruženja i građana koji javno pružaju otpor, godinama se bune i protestuju zbog nezakonitog zaposijedanja i okupiranja crnogorskih crkava i manastira na Cetinju, ali i širom Crne Gore

Crnogorske bezbjednosne službe „na nogama“ su od prošle sedmice kada im je iz Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopšteno da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru planiraju da organizuju početkom septembra, što nosi ogroman bezbjednosni rizik, jer se očekuje da će se u prijestonici tog dana okupiti hiljade građana u znak protesta što je ova crkva zaposjela crnogorske svetinje.

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić prošle sedmice organizovao je sastanak sa svojim operativcima i kolegama iz javne bezbjednosti kako bi napravili operativni plan prevencije potencijalnih sukoba.

CENTAR OTPORA

Sastanku nije prisustvovao v. d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin, jer on i Vukšić od ranije nijesu u dobrim odnosima, još iz vremena dok je Brđanin bio šef kotorske policije, a Vukšić advokat u tom gradu.

Prema saznanjima Pobjede, cetinjska policija već je počela sa akcijama privođenja Cetinjana na informativne razgovore, pretresanje pojedinih kuća i stanova, uz obrazloženje da “od bezbjednosno interesantnih osoba prikupljaju informacije”. Na taj nacin se pokušava razbiti akciono jedinstvo brojnih patriotskih grupa, udruženja i građana koji javno pružaju otpor, godinama se bune i protetstvuju zbog nezakonitog zaposijedanja i okupiranja crnogorskih crkava i manastira na Cetinju, ali i širom Crne Gore.

Cetinje je decenijama centar otpora prosrpskoj politici u Crnoj Gori, iako je u prijestonici, u Cetinjskom manastiru, sve vrijeme „stolovao“ pokojni Amfilohije Radović, na čiju stolicu je odlukom SPC postavljen Joanikije, koji je nastavljac politike negiranja crnogorske nacije i nezavisne države.

Radović je godinama dovođenjem raznih kriminalaca u Manastir pokušavao da zaplaši Cetinjane. U jednom periodu, ispred zidina Cetinjskog manastira, hvalisao se podrškom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana kojeg je, sa njegovom paravojnom organizacijom, doveo u crnogorsku prijestonicu za Božić 1991. godine da „zveckaju oružjem“.

Posljednjih godina kod Amfilohija su redovno „gostovali“ razni crnogorski kriminalci, a mnoge je dovodio pod okriljem noći kako bi, navodno, štitili Manastir na Cetinju od Crnogoraca i Crnogorki.

Iako je ovo kulturno dobro u vlasništvu države, institucije nikada nijesu dozvolile da u ovoj crnogorskoj svetinji služi i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve. Svake godine 6. januara CPC organizuje nalaganje badnjaka na Dvorskom trgu, ispred Cetinjskog manastira, dok SPC svoj badnjak nalaže nekoliko stotina metara dalje u dvorištu Manastira. Ovi skupovi se tretiraju kao visoko rizični i uvijek ih obezbjeđuju jake policijske snage.

Situacija je posebno nategnuta nakon što je u Crnoj Gori na prošlogodišnjim izborima vlast preuzeo prosrpski politički blok – Vlada je dogovorena sa Amfilohijem Radovićem u manastiru Ostrog, a premijer Zdravko Krivokapić kao i većina ministara su bili prijedlozi SPC… Predstavnici nove vlasti imali su nekoliko pokušaja da odobrovolje Cetinjane da ih prihvate, međutim svaki put su dočekani sa zvižducima i ispraćeni iz crnogorske prijestonice s porukom da se ne vraćaju.

U takvoj situaciji bezbjednosne službe ove godine treba da omoguće ustoličenje novog miropolita crnogorsko-primorskog crkve Srbije Joanikija i pred njima je, svakako, težak zadatak da sačuvaju javni red i mir.

PLAN

– Ključni cilj im je, što je dogovoreno prošle sedmice na sastanku, da eliminišu uticaj crnogorskih organizacija, i formalnih i neformalnih. Sve operativce usmjerili su ka tome da dobiju informacije što planiraju ove organizacije kada bude ustoličenje mitropolita Joanikija, te da, ako je moguće, dođu do podataka koji bi čelnike i uticajne ljude u tim grupama mogli da diskredituje – kazao je izvor Pobjede iz ANB-a.

Portal Aktuelno objavio je prije nekoliko dana informaciju o tajnom sastanku u ANB-u, navodeći da je Vukšić formirao poseban, mješoviti štab kojem će u fokusu biti bezbjednost ustoličenja Joanikija. U štabu su, prema informacijama Pobjede, službenici Agencije i Uprave policije, primarno podgoričke i cetinjske policije.

Sastanku je, kako je potvrdio i izvor Pobjede, u ime javne policije umjesto Brđanina, prisustvovao načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić.

Srpski mediji javili su juče da ce ceremonija ustoličenja Joanikija, u prisustvu patrijarha SPC Porfirija, biti održana 4. septembra na Cetinju. Joanikija će, kako su javili, u tron cetinjskih mitropolita uvesti patrijarh srpski Porfirije.

Crnogorske bezbjednosne službe, za sada, kako saznajemo, ne mogu da garantuju da ce ceremonija proći bez incidenata, zbog čega postoji i mogućnost odgađanja. Direktor ANB Dejan Vukšić blizak je crkvi Srbije. Ipak, najveci konstituent nove parlamentarne većine – Demokratski front – u više navrata optuživao ga je za saradnju sa jednim od kriminalnih klanova u našoj zemlji.

Vukšić je prije imenovanja za prvog čovjeka Agencije bio advokat, ali i nosilac liste prosrpske koalicije na lokalnim izborima u Kotoru prošle godine „Za budućnost Kotora“. Nakon izbora 30. avgusta postao je predsjednik Skupštine opštine Kotor i sa te funkcije, suprotno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, bio je izabran za prvog čovjeka ANB-a.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, prije imenovanja za direktora Agencije, izbjegao da odgovori na pitanja o vezama sa kotorskim kavačkim kriminalnim klanom. Godinama je, kako su prenijeli mediji, bio zastupnik Igora Božovića, jednog od navodnih vođa kavačkog klana, i njegovog sina Vladimira.

Više skandala vezano je za Vukšića od kada je preuzeo upravljanje ANB, ali svakako je najveći odavanje tajnih podataka partnerske međunarodne oragnizacije. Slučaj je, na kraju, ipak zataškan, a do sada niko iz vrha ANB-a nije sankcionisan zbog kršenja zakona i međunarodnih sporazuma sa partnerskim službama iz NATO.

Episkop Boris pozvao Porfirija da ne dolazi na Cetinje

Episkop Crnogorske pravoslavne crkve Boris apelovao je juče na patrijarha srpskog Porfirija da ne dolazi na Cetinje.

– Najljubaznije pozivamo patrijarha Srbije gospodina Porfirija da ustoličenje mitropolita crkve Srbije u Crnoj Gori gospodina Joanikija obavi gdje god želi liše Cetinja i svetog Cetinjskog manastira – saopštio je Boris.

On je na Tviteru porucio Porfiriju: „U miru i ljubavi Hristovoj prođite mimo Cetinja“.

Vukšic traži „krtice“

Prema saznanjima Pobjede, Dejan Vukšić ponovo je organizovao „potjeru“ za „krticom“ u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a nakon informacija o tajnom sastanku koji je organizovao kako bi sastavio operativni tim koji će pokušati da osigura bezbjedno ustoličenje Joanikija Mićovića na Cetinju 4. septembra.

– Pokrenuta je istraga u Kontraobavještajnoj zaštiti (KOZ) da se ispita ko daje novinarima podatke. Izgleda i da na nekog konkretno sumnjaju – rekao je naš izvor.

Ovo nije prvi put da Vukšić traži „krtice“ u svojim redovima

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije