Connect with us

Društvo

ANDRIJAŠEVIĆ: Kada diskredituju ljude i institucije države, državnost ostaje samo forma, a nezavisnost privid

Published

on

“Ako onaj ko je najodgovorniji za stanje u Crnoj Gori, a to je aktuelna vlast, ne pokuša da pronađe sagovornika na drugoj strani i započne ozbiljan unutarcrnogorski dijalog, mi ćemo teško izbjeći sukob opasnih razmjera”, upozorava istoričar i profesor Univerziteta Crne Gore Živko Andrijašević u intervjuu Vikend novinama.

Andrijašević kaže da nije cilj učesnika i organizatora novog pokreta samo pobjeda nad jednom političkom grupacijom ili njena marginalizacija.

“Cilj je uništiti čitav pokret koji, simbolično rečeno, predstavlja normalnu Crnu Goru modernu, demokratsku i evropsku. Kada to uništite, kada diskreditujete ili marginalizujete institucije i ljude, koje predstavljaju takvu Crnu Goru, onda je svejedno ima li ili nema crnogorske države. Onda je ta državnost samo forma, a nezavisnost privid.”

Kaže i da je na snazi neviđena propaganda srpskih medija, ali ne samo njih.

“Činjenica da se izbori održavaju samo u Nikšiću, omogućila je svim političkim akterima da se maksimalno i isključivo posvete predizbornoj kampanji u ovom gradu. Pored političkih stranaka, na nikšićkim izborima angažovane su i mnoge druge institucije, poput raznih NVO i Crkve. Sve to stvara tenzije i metež, koji često rezultira incidentima”, naveo je Andrijašević.

Stranke dojučerašnje opozicije lako pređu sa programskih neslaganja na diskreditaciju ličnosti iz suprotnog tabora, što, kako dodaje, nikada ne donosi dobre efekte, a ni korist, jer većina onih koji će da biraju 14. marta, već su izabrali.

“Ali, kakav god da rezultat bude, malo će se što promijeniti na državnom nivou ili u odnosu političkih snaga, iako razumijem simboliku koju nikšićki izbori u ovom trenutku imaju za sve političke grupacije”, naveo je Andrijašević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije