Povežite se sa nama

Društvo

ANDRIJAŠEVIĆ: Kada diskredituju ljude i institucije države, državnost ostaje samo forma, a nezavisnost privid

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Ako onaj ko je najodgovorniji za stanje u Crnoj Gori, a to je aktuelna vlast, ne pokuša da pronađe sagovornika na drugoj strani i započne ozbiljan unutarcrnogorski dijalog, mi ćemo teško izbjeći sukob opasnih razmjera”, upozorava istoričar i profesor Univerziteta Crne Gore Živko Andrijašević u intervjuu Vikend novinama.

Andrijašević kaže da nije cilj učesnika i organizatora novog pokreta samo pobjeda nad jednom političkom grupacijom ili njena marginalizacija.

“Cilj je uništiti čitav pokret koji, simbolično rečeno, predstavlja normalnu Crnu Goru modernu, demokratsku i evropsku. Kada to uništite, kada diskreditujete ili marginalizujete institucije i ljude, koje predstavljaju takvu Crnu Goru, onda je svejedno ima li ili nema crnogorske države. Onda je ta državnost samo forma, a nezavisnost privid.”

Kaže i da je na snazi neviđena propaganda srpskih medija, ali ne samo njih.

“Činjenica da se izbori održavaju samo u Nikšiću, omogućila je svim političkim akterima da se maksimalno i isključivo posvete predizbornoj kampanji u ovom gradu. Pored političkih stranaka, na nikšićkim izborima angažovane su i mnoge druge institucije, poput raznih NVO i Crkve. Sve to stvara tenzije i metež, koji često rezultira incidentima”, naveo je Andrijašević.

Stranke dojučerašnje opozicije lako pređu sa programskih neslaganja na diskreditaciju ličnosti iz suprotnog tabora, što, kako dodaje, nikada ne donosi dobre efekte, a ni korist, jer većina onih koji će da biraju 14. marta, već su izabrali.

“Ali, kakav god da rezultat bude, malo će se što promijeniti na državnom nivou ili u odnosu političkih snaga, iako razumijem simboliku koju nikšićki izbori u ovom trenutku imaju za sve političke grupacije”, naveo je Andrijašević.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije