Connect with us

Politika

ANDRIJAŠEVIĆ: “Srpski svet” vječna prijetnja Crnoj Gori

Published

on

Smjena vlasti ima svoje izazove i opasnosti za crnogorsko državno i nacionalno biće, ali to nije kraj crnogorske državne ideje i građanske i antifašističke Crne Gore. Uostalom, biće još izbora, poručio je istoričar i profesor Univerziteta Crne Gore (UCG) Živko Andrijašević.

Osvrćući se na ono što je postignuto za 15 godina nezavisnosti Crne Gore, Andrijašević je u intervjuu Pobjedi rekao da smo uradili “tačno onoliko koliko su bile naše mogućnosti”.

“Neko će reći da je moglo i više, a neko da je nezadovoljan i ovim što je urađeno, ali to smo mi. I intelektualci i vlast imaju svoje domete i kapacitete, i oni su ih dosegli. Što se nama ne sviđa koliki su naši dometi i kapaciteti, druga je stvar”, rekao je Andrijašević.

Nije, kaže, saglasan s ocjenom “da je sve palo u vodu, jer je došla nova vlast, kao ni da je sve cvjetalo dok je bila prethodna”.

“Smjena vlasti ima svoje izazove i opasnosti za crnogorsko državno i nacionalno biće, ali to nije kraj crnogorske državne ideje i građanske i antifašističke Crne Gore. Uostalom, biće još izbora”, rekao je on.

Govoreći o projektu “Srpski svet”, Andrijašević kaže da je on, pod drugim imenom, dio naše prošlosti, “jer smo mi već skoro dvije stotine godina dio srpskih političkih projekcija i tajnih programa”.

“Bio je ‘Srpski svet’ i dio naše sadašnjosti u prethodnih trideset godina, a biće, nesumnjivo, i dio naše budućnosti. I tada i danas, cilj je od Crne Gore napraviti politički dominion. Za ostvarenja takvog cilja, Srbiji nikada nije nedostajalo novca, jer za količinu novca kojom se u Srbiji može kupiti Telekom, u Crnoj Gori se može kupiti država”, rekao je Andrijašević.

Na sreću, kaže, ono što danas, isto kao i u prošlosti, onemogućava ovu veliku trgovinu, jeste spoljni faktor.

“Srbija zato jača svoje pozicije u Crnoj Gori, da bi, prvenstveno, igrala igru sa ovim spoljnim faktorom. Ali, kao istoričar pretpostavljam da ni to neće trajati predugo. Srbija je vrlo nepouzdana u spoljnopolitičkim opredjeljenjima, ali i vrlo neefikasna u pridobijanju bilo koje nesrpske zajednice.

Kad je riječ o SPC i Temeljnom ugovoru, Andrijašević smatra da su naši manastiri “odavno u tuđim rukama, i ostaće u tuđim rukama – bilo temeljnog ugovora ili ne”.

“Iako nijesu poznate njegove odredbe, lako je naslutiti što se u njemu nalazi. Glavni cilj ugovora mora biti legalizacija postojećeg stanja. No, očigledno je da između crnogorskog premijera i SPC postoje neke ozbiljnije nesuglasice, koje odlažu njegovo potpisivanje. Čini mi se da premijer pokušava da očuva dominaciju jedne grupacije unutar MPC, koja kontroliše i neke veoma važne resurse. Očigledno da je ovu bitku izgubio”, smatra Andrijašević.

Smatra i da Građanski pokret Ura “drži ključeve nove vlasti, i to uz podršku nekog izvan Crne Gore”.

“Mislim da nikako drugačije to i ne bi mogla. No, svojom dosadašnjom politikom ona je izgubila sljedeće izbore, jer je pokazala da nije ni crnogorska, ni građanska stranka, niti stranka reformske orijentacije. Ostalo joj je još obilježje antidepeesovske stranke, koje kada DPS više nije vlast, nema velikog političkog značaja”, zaključio je Andrijašević.

1 Comment

1 Komentar

  1. Mojas

    06.06.2021. at 10:24

    Bravo Zivko, dobro si im rekao, cutali su kad se urusavao Univerzitet CG. I tada je sve pocelo. Ali tada nijesu bili pogodjeni njihovi interesi. Iza ovih koji pisu, prepoznaje se se ko stoji. Mislim da grno grijesi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije