Povežite se sa nama

Društvo

BANA: “Odbaciti prijedlog da slavimo Njegoša”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje prijedlog da se 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi za državni praznik Crne Gore. Smatraju da je “Gorski vijenac” teorijsko utemeljenje bosanskog genocida i tražie od Skupštine Crne Gore da odbaci prijedlog

Tokom skupštinske rasprave poslanici DPS, DF, SDP podržale su predlog zakona, dok je prema saznanju Bošnjačka stranka najavila da će biti uzdržana. Izmjene Zakona podnijele su Demokrate, a podržao ga je Odbor za politički sistem Skupštine Crne Gore.

“Gorski vijenac autora Petra II Petrovića Njegoša je godinama naučno književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da su dijelovi Gorskog vijenca napisani u suprotnosti sa univerzalnim vrijednostima književnosti, koje se prije svega iskazuju u poštovanju, prihvatanju, priznavanju drugog i drugačijeg.

“Svojom mržnjom prema islamu, muslimanima i Bošnjacima, pomenuto djelo je godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive u regionu, posebno u Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini. Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedene knjige doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20-tog stoljeća”, navodi se u soapštenju.

Smatraju da je “Gorski vijenac” teorijsko utemeljenje bosanskog genocida i tražie od Skupštine Crne Gore da odbaci prijedlog.

“To bi bio doprinos sadašnje Crne Gore, istini, pravdi, kulturi sjećanja, miru i stabilnosti. Jer, eventualnim usvajanjem pomenutog zakona poništit ćete Rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, navodi se u saopštenju.

Apeluju na članove Skupštine Crne Gore da se okrenu ljudskim principima, suživotu i toleranciji, da “prestanu sa planovima uništavanja krajnje miroljubivog evropskog naroda kakvi su Bošnjaci”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije