Povežite se sa nama

Društvo

Bečić: Crna Gora pred ispitom kako da zaustavi odliv mozgova

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora je u obavezi da se suoči sa najtežim ispitom do sada, a to je kako zaustaviti odliv mozgova iz naše zemlje. To je poručio predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, na obilježavanju 60 godina postojanja Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Podgorici.

– U rješavanju tog zadatka potrebno je angažovanje svih društveno-političkih činilaca. Podrška svih vas na rješavanju tog zadatka je ključna i neophodna – zaključio je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Ovako značajan jubilej, prema riječima Bečića, praznik je ne samo za fakultet koji je iznjedrio generacije i generacije naučnika i radnika koji su izgradili i oblikovali državu, već je “ujedno i praznik cijele crnogorske akademske zajednice, našeg društva i naše države”.

– Zato, ne osjećate samo vi danas neizmjeran ponos, već i svi mi i svaki građanin naše zemlje – kazao je Bečić.

Podsjetio je na zaslugu Skupštine Crne Gore u vezi sa ETF, koja je 12. novembra 1961. godine usvojila Zakon o osnivanju Tehničkog fakulteta u Titogradu, sa jednim elektro odsjekom.

Bečić je naglasio da je parlament  od tada do danas uz ETF.

– Punih šest decenija traje naša saradnja, na obostrano zadovoljstvo.Danas, ali i u decenijama iza nas, od tog jednog elektro odsjeka u Crnoj Gori, izrasli ste u inovativnu i savremenu obrazovnu ustanovu, čiji se rad širom regiona i Evrope cijeni i prepoznaje, a čiji su svršeni studenti nosioci i činioci elektroeneregetskog i informaciono – komunikacionog sektora u Crnoj Gori -poručio je Bečić.

Obraćajući se dekanu ETF-a Saši Mujoviću, Bečić je istakao da su “svi mladi ljudi željni znanja, učenja i rada, koji su pored brojnih drugih mogućnosti, odabrali da budu baš dio ove renomirane obrazovne institucije”, svjedoci planskiog i posvećenog rada na stvaranju visokoškolskog kadra.

On je ocijenio i da sve složeniji zahtjevi današnjice i sveukupni tehnološki napredak u svijetu, zahtijevaju od obrazovnih institucija Crne Gore neprestan napredak, učenje i stratešku okrenutost u pravcu sticanja novih, savremenih i inovativnih znanja, koje treba implementirati i prenijeti na naše studente.

Obraćajući se studentima, Bečić je naglasio da je obaveza da pored boljih uslova studiranja obezbijediti i povoljan poslovni ambijent koji će stručni kadar zadržati u zemlji.

– I upravo smo, iz ovog razloga, kao društvo u obavezi da se suočimo sa najtežim ispitom do sada! Kako zaustaviti odliv mozgova, i tako doprinijeti snažnijem i dinamičnijem razvoju cijele države i društva – kazao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije