Connect with us

Društvo

CRNOGORCI ĆUTE, ALI SU HRVATI REAGOVALI: “Sramotno ponašanje Srbije, uputili smo protestnu notu”

Published

on

Mapa Velike Srbije

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kritikovao je ponašanje Srbije zbog negiranja postojanja hrvatskog jezika

To je zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti, izjavio je on u utorak, a prenosi hrvatski portal Index.hr.

Taj portal navodi da u udžbeniku gramatike grupe autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda se navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

“Moram vam reći da je to zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti”, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

“To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije”, rekao je Grlić Radman te dodao da se “tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija”.

“To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumijemo”, rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, “o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost susjeda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu”, dodao je on.

“Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umiješala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini”, istakao je Grlić Radman.

Prema njegovim riječima, to traje već duže, a Hrvatska je već regovala putem Ministarstva nauke i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i protestnu notu.

Iz Crne Gore se, ovim povodom, niko nije oglasio.

2 Comments

2 Komentara

 1. RIR

  06.10.2021. at 11:39

  Kako da reaguju kad Vlada /srbijanska /Crne Gore…
  nju čine ljudi i sa srbijanskim drzavljanstvom ,
  i svi ne priznaju crnogorski jezik…
  Nema takve Vlade nadaleko —nadati se da neće dugo
  trajati ČETNIČKE pristalice…

 2. flamantes

  06.10.2021. at 22:47

  Srpski jezik zvanično ne postoji od 28. 3. 1850. kada je proglašen srpskohrvatski, konstruisan na osnovu crnogorskog jezika

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije