Connect with us

Društvo

CRNOGORSKI PEN CENTAR: Crna Gora u opasnosti, pozivamo međunarodnu javnost da reaguje

Published

on

Cilj nove vlasti je borba protiv svega što ima crnogorski predznak i urušavanje građanskoga koncepta države Crne Gore, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

“Crnogorski PEN centar sa zabrinutošću prati društvene i političke događaje u Crnoj Gori u proteklih nekoliko mjeseci. Nova crnogorska vlast je proklamovala reforme sistema, depolitizaciju, borbu protiv korupcije i kriminala. Umjesto svega toga, za svega desetak dana svoga djelovanja ona je pokazala da joj nije namjera da slijedi izbornu volju građana koji su za nju glasali.

Očigledno je, njen cilj je borba protiv svega što ima crnogorski predznak i urušavanje građanskoga koncepta države Crne Gore”, piše u saopštenju.

“Ona bahato krši norme Ustava, pokazuje prezir prema zakonima, ugrožava ljudska prava i pokazuje nevjerovatno nepoznavanje mehanizama legalnog i legitimnog funkcionisanja države

Za desetak dana svoga rada, Vlada je povukla cijeli niz poteza kojima je grubo prekršila Ustav i zakone Crne Gore.

Prvo – Nezakonito se pozivajući na hitnost postupka, Vlada je predložila donošenje izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Namjera joj je isključivo u tome da “zakonski” legalizuje najveću pljačku u crnogorskoj istoriji.

Pljačku cjelokupnog pravoslavnog sakralnog blaga Crne Gore ona pokušava izvesti tako što će Srpsku pravoslavnu crkvu, kao ustanovu suśedne države, staviti izvan i iznad pravnog sistema države Crne Gore, obezbijediti joj privilegovani društveni, politički i imovinski status i učiniti je vlasnikom nelegalno prisvojenih kulturnih dobara Crne Gore!

Drugo – Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava jednim potezom je pokazao koliko mu je stalo do principa podjele vlasti i principa nezavisnosti sudstva kao fundamentalnih principa moderne građanske demokratije. Ministar je javno uputio prijetnju crnogorskom pravosuđu ako se usudi da sudi po načelima prava, a ne njegove lične volje!

Zaprijetio je Apelacionom sudu da će, ako potvrdi prvostepenu presudu u predmetu pokušaja terorizma, kojom su osuđeni neki od istaknutih političara nove vlasti, dezavuisati tu presudu, a time i kredibilnost cijelog pravosudnog sistema. Ministar je krajnje otvoreno najavio da će svoju nezakonitu namjeru ostvariti instrumentalizacijom Skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela i njezinim navođenjem da donosi zakone koji su protivni Ustavu.

Treće – Potpredśednika Vlade Dritana Abazovića ponijela je euforija zbog iznenada stečene vlasti pa je zaboravio da se uputi u problematiku odnosa izvršne vlasti i Javnoga servisa. Nezakonito, politički nepametno i moralno nedopustivo, on se drznuo da prijeti Javnom servisu  “grčkim scenarijem”.

Dakle, zaprijetio je gašenjem Javnoga servisa i otpuštanjem s posla više stotina ljudi. Uz ranije prijetnje da će gasiti pojedine medije, Abazović je pokazao ne samo da apsolutno ne drži do modernog principa slobode medija, nego i da je spreman na brutalne progone svojih političkih neistomišljenika i medija koji nijesu pod kontrolom vlasti.

Četvrto – Abazović se saglasio s izborom na čelno mjesto Agencije za nacionalnu bezbjednost osobe koja je bila nosilac političke liste na lokalnim izborima. Nije ga u tome spriječilo ni zakonsko rješenje kojim je „stranačkim ličnostima“ zabranjeno da budu na čelu Agencije.

Nova vlada u cjelini pokazuje da je bezakonje osnovni princip njenog rada. Nije teško predviđeti da će svakodnevno narušavanje zakona, kao ključna „odlika“ nove Vlade, vrlo brzo u društvu i među crnogorskim građanima dovesti do potpune pravne nesigurnosti, a ona zakonomjerno vodi u stanje opšte nesigurnosti i straha.

Peto – Imenovanjem čelnih ljudi skupštinskih odbora za bezbjednost i ljudska prava nova vlast je poslala jasan signal da će voditi politiku obesmišljavanja sudskih presuda, i nacionalnih i međunarodnih, te uskraćivanja ustavom zagarantovanih prava i sloboda.

Naime, za predśednika skupštinskoga Odbora za bezbjednost izabrana je osoba prvostepeno osuđena na pet godina zatvora za terorizam u pokušaju, a za predśednika Odbora za ljudska prava i slobode poslanik koji negira genocid u Srebrenici, tvrdi da “Crnogorci ne postoje”, a Paradu ponosa naziva “Paradom srama”!?

Šesto – Nova Vlada je obećala društveno pomirenje i obnovu. Umjesto toga, Crna Gora sve dublje tone u klerofašizam, totalitarizam, bezakonje, revanšizam, nacionalnu i vjersku isključivost i gašenje Ustavom zagarantovanih sloboda.

Sedmo – Svim svojim postupcima, nova Vlada vodi Crnu Goru u katastrofalno društveno i političko stanje. Međunodna zajednica ćuti pred takvim razvojem događaja. Ćute i crnogorske javne i nevladine ustanove”, piše u saopštenju PEN centra.

Kako navode, ugrožene su danas u Crnoj Gori lične slobode, ali i sve društvene vrijednosti građanske, sekularne i multikulturne države.

“Pozivamo međunarodnu i domaću javnost da reaguje i spriječi daljnje urušavanje temeljnih vrijednosti savremenoga društva te zaustavi širenje straha i nesigurnosti koje svim svojim postupcima izaziva nova crnogorska vlada. Crna Gora je u velikoj opasnosti”, navode iz Crnogorskog PEN centra.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije