Connect with us

Društvo

CRNOGORSKI PEN CENTAR: Poziv da Bratić zaustavi linč Čirgića

Published

on

Crnogorski PEN centar daje punu podršku prof. dr Adnanu Čirgiću i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost koji ovih teških dana za građansku i slobodnu Crnu Goru pokazuju da politika “srpskog sveta” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije u potpunosti pokorila Crnu Goru, saopštio je predsjednik PEN centra Sreten Vujović.

On je saopštio da je jučerašnjim okupljanjem Cetinje, kao i mnogo puta do sada, bilo protagonist neprekidne borbe za crnogorske vrijednosti proklamovane 21. maja 2006. godine.
Smatra da je “honorarno angažovani penzioner Dragan Koprivica neprimjerenim činom provokativnog slanja poljubaca i gestikuliranja, izazvao revolt Cetinjana koji su mu odgovorili prkosno, onako kako samo oni znaju”.

“Budući da se radi o amaterskome pozorišnom umjetniku, čitavu ovu ‘predstavu’ organizovao je s umišljajem ne bi li bacio ljagu na jedno građansko i mirno okupljanje, koje je do njegove provokacije proteklo u najcivilizovanijem duhu. Zato mu kao PEN centar poručujemo da se okane ovakvih rabota, jer one više govore o njemu nego o onima koje pokušava difamirati”, saopštio je Vujović.

Apelovao je na ministarku prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesnu Bratić da prekine s vrijeđanjem Adnana Čirgića i zaustavi pozive na njegov linč koji otvoreno dolaze s te visoke adrese.

Vujović je najavio je da će crnogorski PEN centar upoznati međunarodnu zajednicu s narastajućim talasom “fašizacije društva i aktivno stupiti u kontakt sa stranim ambasadama u Crnoj Gori, kako bi ih upoznali s praksama aktuelne Vlade i njenim odnosom prema crnogorskim intelektualcima”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije