Connect with us

Politika

PEN CENTAR: Savjesni Cetinjani spriječili devastaciju manastira

Published

on

Crnogorski PEN centar saopštio je da je najnovija, kako su istakli, devastacija Cetinjskog manastira, koju su zaustavili građani Cetinja, podsjetila “na kontinuitet destruktivnog djelovanja Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori”.

Iz PEN centra navode da su “na stotine sakralnih objekata koje su Crnogorci gradili kroz vjekove u proteklih 30-ak godina izloženi devastaciji nezapamćenih razmjera”.

Sve to, kako su saopštili, radi se s ciljem zatiranja “recentnoga crnogorskog sakralnog graditeljstva, brisanja kulturne memorije i asimilovanja pravoslavnih Crnogoraca”.

“Bahaćenje sveštenstva Beogradske patrijaršije – koja po ko zna koji put kršeći zakone Crne Gore i oglušujući se o obavezu poštovanja spomenika kulture prekraja i uništava crnogorsko kulturno nasljeđe, i to na Cetinju, vjekovnoj crnogorskoj duhovnoj i političkoj prijestonici – svakome građaninu Crne Gore pokazalo je da se iza navodne odbrane svetinja krila samo težnja da najvredniji dio crnogorskog kulturnog nasljeđa uzurpira Beogradska patrijaršija, kao ustanova koja je prije ravno jednoga vijeka nasilnim i protivzakonitim putem arondirala autokefalnu Crnogorsku crkvu, otimajući njeno kompletno nasljeđ”, navodi se u saopštenju.

Posljednji sabor Beogradske patrijaršije, ističu, pokazao je da je “navodni autonomni status Crnogorsko-primorske mitropolije i drugih njenih eparhija u Crnoj Gori bila prevara kojom su obmanjivani crnogorski građani pravoslavne vjeroispovijesti.”

“Danas je bjelodano da sve eparhije Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori imaju jednaki status kao bilo koja druga eparhija Crkve Srbije, kako u zvaničnoj komunikaciji tu ustanovu naziva najveći autoritet u pravoslavlju, Carigradska patrijaršija”, saopštio je PEN centar.

Kao i mnogo puta dosad, kažu, “savjesni građani Cetinja spriječili su dalju devastaciju Cetinjskoga manastira”.

“Koju je pokušao prikriti najgrlatiji eksponent rušilačkih aktivnosti Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori, sveštenik Gojko Perović – no njihovo je djelovanje u Skupštini Crne Gore od strane predstavnika vladajuće većine nazvano huliganstvom. Poruka poslanice DF-a Jelene Božović da će protivzakonito djelovanje Beogradske patrijaršije, ukoliko ne bude stavljeno pod zaštitu crnogorske policije, biti branjeno od organizovanih ‘paravojnih jedinica’, mora zabrinuti sve dobronamjerne građane i natjerati Državno tužilaštvo da reaguje i kazni pozive na rušenje državnoga poretka i potencijalno krvoproliće”, saopštio je PEN centar.

Pitaju i da li je organizovanje paravojnih formacija zvanična politika vladajuće većine i da li takvo antiustavno djelovanje smije proći bez najšire reakcije društvene zajednice.

“U prvom redu – crnogorskih tužilačkih i pravosudnih institucija. Dolazak grupe građana Budve, među kojima su i funkcioneri lokalne vlasti, ispred Cetinjskoga manastira u večernjim satima pobuđuje sumnju da su prijetnje izrečene u Skupštini Crne Gore možda već dobile svoju realizaciju na terenu, što bi pod hitno moralo biti istraženo i sankcionisano”, navode iz PEN centra.

Apeluju na institucije sistema da ne prećutkuju otvorene pozive na narušavanje ustavnog poretka te ugrožavanje mira i stabilnosti, već da reaguju u skladu sa svojim ustavnim obavezama.

Najavili su da će “o najnovijim aktivnostima vlasti i Beogradske patrijaršije s ciljem destabilizacije Crne Gore, obavijestiti i međunarodnu javnost”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije