Connect with us

Društvo

PEN CENTAR: Saslušanje Čirgića očigledan je pokušaj zastrašivanja

Published

on

Crnogorski PEN Centar

Poziv na saslušanje dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Adnana Čirgića očigledan je pokušaj zastrašivanja da se ućutkaju kritičari vlasti, ocijenili su iz PEN centra.

„Najnoviji primjer poziva na policijsko saslušanje člana Crnogorskoga PEN centra, dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, prof. dr Adnana Čirgića potvrdio je opravdanost ranijih upozorenja Crnogorskoga PEN centra da je u Crnoj Gori u proteklih nekoliko mjeseci na djelu progon i ugrožavanje ličnoga dostojanstva i bezbjednosti uglednih pisaca, novinara i intelektualaca koji javno istupaju protiv tendencija negiranja ili prisvajanja crnogorske kulture i identiteta” saopštili su iz PEN centra.

Oni dodaju da je prijava koju je crnogorskom MUP-u protiv Čirgića podnijela visoka funkcionerka jedne od stranaka vladajuće koalicije i nova predsjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Rajka Glušica, na osnovu javno izrečenih sudova koje je Čirgić iznio o javnom angažmanu političarke i filološkinje, očigledni je pokušaj zastrašivanja i pokušaja da se ućutkaju kritičari novoga političkoga kursa u Crnoj Gori, oličenog u procesu ubrzane klerikalizacije i fašizacije crnogorskoga društva.

Iz PEN centra ističu da je motiv za ovakav vid pritiska na prof. dr Adnan Čirgića zapravo njegov ukupni naučni i javni angažman, prepoznatljiv i izvan granica Crne Gore, kao i da je Čirgić vodeći crnogorski filolog, autor 18 knjiga, urednik oko 200 izdanja iz oblasti filologije i kulturologije te ključna ličnost u procesu standardizacije crnogorskoga jezika, izrade prvih udžbenika crnogorskoga jezika, formiranja Instituta i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i dr.

„Pokušaj njegove diskreditacije zbog navodnoga uznemiravanja podnosilaca prijave, oličenog u stručnoj kritici i javno izgovorenim sudovima, zapravo je pokušaj obračuna nove vlasti s onim javnim djelatnicima čiji je društveni rad posvećen afirmaciji crnogorske kulture i nauke” naveli su u saopštenju.

Iz PEN centra smatraju da je na djelu brutalni pritisak nosilaca aktuelne vlasti na temelje građanskog društva i stubove državnoga identiteta.

„Nakon što je odlukama vladajuće većine kompletna sakralna baština pravoslavne provenijencije predata instituciji države Srbije, na red je po svemu sudeći došao nastavak duhovnoga pustošenja Crne Gore u vidu obračuna s proučavaocima i promoterima crnogorska jezika i kulture”, dodaju u saopštenju.

„Crnogorski PEN centar će u skladu sa svojom misijom nastaviti da upozorava domaću i međunarodnu javnost na probleme s kojima se suočava crnogorsko društvo, čiji su temelji ugroženi svakodnevnim kršenjem zakona, revanšizmom, pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi crnogorski građani, a koje sprovode nosioci vlasti u Crnoj Gori” zaključili su iz PEN centra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije