Connect with us

Društvo

DESANTNO USTOLIČENJE: Da li je Vučić odredio komandante operacije?

Published

on

Krivokapić je, nakon konsultacija sa direktorom ANB-a Vukšićem, ministrom Spajićem i nekim ljudima iz svog bliskog okruženja, prihvatio sugestiju Aleksandra Vučića – Miloš Rakonjac, zamjenik direktora Uprave policije i Petar Knežević, član specijalne Protivterorističke jedinice (PTJ), određeni su da budu ,,nosioci akcije“. Brđanin i Sekulović ostali su, uglavnom, zainteresovani posmatrači izvođenja plana koji je skovan u Beogradu

Premijer Zdravko Krivokapić na vanrednoj konferenciji za novinare otkrio je da je u neđelju, 5. septembra, u 4:30 bio prekinut komandni lanac za izvođenje operacije transporta patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija Crkve Srbije u Cetinjski manastir i da su, tek nakon njegovog ultimatuma da će rizikovati život i sjesti u helikopter, akciju ,,preuzeli profesionalci“, ali nije želio da otkrije imena tih ljudi.

– Prelomni trenutak desio se u 4:30 kad sam rekao: „Idem, ne interesuje me ko će da me štiti. Život mi ne vrijedi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat, idem sa patrijarhom“. Tek tada je dio Uprave policije pokrenuo komandni proces koji je trajao do 11 časova ujutro. Tada je komandni sistem prepušten profesionalcima – povjerio se crnogorski premijer.

Iako je Krivokapić u javnom obraćanju u poneđeljak želio za sebe da prigrabi sve zasluge, valjda osokoljen i pohvalom koja je stigla direktno od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića – da je ,,Krivokapić dobro obavio posao“ – upravo ta izjava crnogorskog premijera ključna je potvrda da je u vrhu policije došlo do rascjepa.

Premijer je otkrio da je ,,dio Uprave policije krenuo u komandni proces“, što znači da jedan dio – nije želio da krene u akciju! Premda nije odao imena, naslikao je portrete direktora Uprave policije Zorana Brđanina i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Da li su odbili poslušnost Brđanin i Sekulović, znaće se, najavio je premijer, za sedam dana, ,,kada se naprave analize“, ali već sada sklopljeni mozaik dešavanja od 4. i, posebno tokom ranog jutra 5. septembra, pokazuje da nije jedino crnogorski premijer odlučivao o komandnom lancu operacije ,,desantno ustoličenje“.

MAKSIMALNI RIZIK

Procjena crnogorskih bezbjednosnih struktura tokom noći subote na neđelju bila je da je blokadu na Belvederu nemoguće razbiti, da nije izvodljivo kopnenim putem prebaciti vrh i sveštenstvo Crkve Srbije do Cetinja, a da prevoz helikopterom nosi veliki rizik zbog mogućnosti aktiviranja brojnih dronova, za koje su obavještajci sumnjali da su spremni da se dignu i ometu spuštanje na ledinu ispred Manastira.

Prema informacijama Pobjede, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kao iskusni i obučeni policajac, ocijenio je da bi takva akcija bila neka vrsta avanturizma sa mogućim tragičnim posljedicama, prvenstveno misleći na zahtjev za probijanje blokade na Belvederu.

Operativci policije i ANB-a, koji su bili na licu mjesta infiltrirani u masi, izvijestili su o ,,profesionalno napravljenoj barikadi“, ali i o spremnosti više hiljada ljudi na krajnji otpor da prođe kordon crkvenjaka tim putem.

I Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović su, kako kažu izvori našeg lista, ocijenili da se ne smiju rizikovati ,,sukobi većih razmjera“.

STOPIRANJE PA AKCIJA

Tada je, kažu isti izvori, vrh Crkve Srbije odustao od ustoličenja i predložio da bude odgođeno ili, eventualno, premješteno u Podgoricu ili Manastir Ostrog.

Ubrzo zatim, negdje pola sata poslije ponoći, srpski mediji bliski vlasti u Beogradu – RTS, Tanjug, Kurir i drugi – emitovali su, pod naznakom ,,posljednja vijest“ informaciju da je ustoličenje na Cetinju odgođeno.

Što se sve odigravalo u narednih tridesetak minuta, nije sasvim poznato, ali su srpski mediji odmah preinačili prvobitnu ekskluzivnu vijest i objavili novu ekskluzivu: patrijarh Porfirije najavljuje da će ustoličiti mitropolita Joanikija na Cetinju!

Poznato je, međutim, da su, nekoliko sati kasnije, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije ,,dostavljeni“ u Cetinjski manastir helikopterom Vojske Crne Gore, jer su prethodno policijski piloti odbili da izvrše dužnost.

Ostalo je u sjenci – ko je stvarno operativno rukovodio akcijom?

Prema informacijama Pobjede iz više izvora iz Beograda i Podgorice, upravo je vrh srpske bezbjednosti prenio njihovom predsjedniku Vučiću da postoje ,,dva vrlo lojalna i hrabra čovjeka, koji su privrženi SPC i koji bi mogli odgovoriti zadatku, za razliku od kolebljivog Brđanina i nevičnog Sekulovića“.

Krivokapić je, nakon konsultacija sa direktorom ANB-a Vukšićem, ministrom Spajićem i nekim ljudima iz svog bliskog okruženja, prihvatio sugestiju iz Beograda: Miloš Rakonjac, zamjenik direktora Uprave policije i Petar Knežević, član specijalne Protivterorističke jedinice (PTJ), treba da budu ,,nosioci akcije“.

Rakonjac je kadar ,,stare vlasti“, pravnik po obrazovanju koji se doškolovao u FBI akademiji 2015. godine. Imao je i rođačkih veza koje su ga, osim ličnih sposobnosti, preporučile da bude u vrhu policijskog sektora, a Brđanin ga je izabrao kao lojalnog čovjeka.

Drugi glavni igrač, Petar Knežević, je zanimljivija ličnost – posvećeni je Srbin, do kraja odan Crkvi Srbije. Srpski mediji ističu da je učesnik borbe na Košarama 1999. godine i da se prethodno pričestio u Manastiru Dečani. I tokom litija 2020. godine jasno je iskazivao oduševljenje, a njegovo političko opredjeljenje bilo je poznato i prije 30. avgusta prošle godine.

Sve su to, očito, bile ključne reference da Vučić sugeriše, a Krivokapić prihvati ponuđeno rješenje. Brđanin i Sekulović ostali su, uglavnom, posmatrači.

Pokazalo se da su srpski bezbjednjaci ispravno procijenili da će im ova dvojica biti do kraja lojalni. To dokazuju snimci i fotografije. Knežević je onaj specijalac u fantomci koji je, kad su se čula manastirska zvona, odložio automat i – prekrstio se, kao neka vrsta zavjeta Porfiriju i Joanikiju koji su ulazili u Cetinjski manastir.

PLAN IZ BEOGRADA

Izvori našeg lista ističu da su upravo ova dvojica odigrali ključnu operativnu ulogu, a da je konkretan plan akcije razrađen van Crne Gore – u Beogradu i u Podgorici minimalno modifikovan.

Uglavnom, donijeta je odluka da se barikada na Belvederu ne napada, jer je i konačna procjena govorila da je to ,,nemoguća misija“ i da za takvu akciju, koja bi mogla da dovede i do gubitaka života, ne postoji raspoloženje kod većine crnogorskih policajaca.

Zato su se odlučili za jedino moguće rješenje: da sveštenici Crkve Srbije budu prebačeni helikopterom, da ostali klir ne ide iz Podgorice, ali da napravi manevar kao da imaju namjere: zato su, smješteni u dva autobusa sa zatamnjenim staklima, krenuli i odmah se vratili sa kružnog toka na izlasku iz Podgorice.

U akciji ,,transportnog uručenja“ su, za svaki slučaj, korišćena dva helikoptera, jedan je išao kao ,,lažnjak“ u pogrešnom smjeru, dok je drugi napravio manevar i iz Podgorice se otisnuo ka moru i iz tog pravca sletio na prostor ispred Manastira. U helikopteru su, pored Rakonjca, bila i dva pripadnika ,,Kobri“ i trojica crnogorskih pripadnika jedinice za zaštitu ličnosti.

U međuvremenu, crnogorskoj policiji u gradskom jezgru Cetinja je naređeno da – po svaku cijenu i bez obzira na to što nema nemira i nasrtaja – ispale što veću količinu suzavca, kako bi se potpuno otklonila bilo kakva mogućnost da se neko primakne bliže Manastiru.

Tako je završena akcija koju će, kako je najavio premijer Krivokapić, ,,izučavati u udžbenicima“. Iako je mislio na udžbenike iz oblasti bezbjednosti, crnogorski premijer je pogodio makar jedno – politička i sociološka nauka ne pamti sličan primjer da je jedna vlast ponizila državu kojom vlada, proglašavajući dio građana, nacionalne Crnogorce – građanima drugog reda. To će, svakako, biti zapisano u nekoj istorijskoj knjizi.

Dok se to ne desi, bilo bi dobro da premijer sprovede makar jedno svoje obećanje: da u narednih sedam dana otkrije koji je to ,,dio Uprave policije“ otkazao poslušnost i ,,nije uradio ono što je trebalo da uradi“.

Korisno bi bilo i da otkrije ko je stvarni tvorac tog jednostavnog plana – da se desantom ustoliči duhovnik Crkve Srbije, a da se svi okupljeni građani ,,okupaju u suzavcu“ i proglase teroristima i društvenim otpadnicima.

IGRA MIMIKRIJE: Krivokapić kritikovao bezbjednosni sektor pa ih ugostio i pohvalio?!

– Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ugostio je u Vili „Gorica“ pripadnike bezbjednosnog sektora kako bi im odao priznanje i zahvalio na požrtvovanosti i profesionalizmu koji su pokazali tokom protesta na Cetinju, kao i na tome što su uspjeli da sačuvaju mir i omoguće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Sastanku su, prema tvrdnjama izvora Pobjede, prisustvovali i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je koordinator bezbjednosnog sektora, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, ali je upadljivo da na fotografijama Vlade nema njihovih zajedničkih fotografija sa premijerom.

Krivokapić je u poneđeljak žestoko kritikovao bezbjednosni sektor najavljujući čistke, navodeći da je jedinstvo komande u policiji uspostavljeno tek kada im je pred zoru rekao da po svaku cijenu ide na Cetinje i da ga ne interesuje da li će imati zaštitu. Premijer je i u razgovoru sa liderima parlamentarne većine najavio da će inicirati smjene Sekulovića i Brđanina.

– Imali smo samo jedan cilj – da ne padne nijedna kap krvi. Da li će pasti kap suze, naravno pored korišćenja hemijskih sredstava, mora – istakao je Krivokapić, rekavši da su zahvaljujući policiji zabilježene samo nekolike lakše povrede koje se dešavaju i na ulici, a ne u takvim situacijama.

Krivokapić je kazao da će Vlada na narednoj sjednici u znak zahvalnosti novčano nagraditi pripadnike MUP-a, koji su uspješno obavili svoje zadatke.

– Vi ste osvjetlali obraz Crnoj Gori. Vi ste svojim djelovanjem pokazali da Crna Gora može da bude drugačija – poručio je Krivokapić.

1 Comment

1 Komentar

  1. Soko

    08.09.2021. at 17:36

    Sram ga bilo, najveći izdajnik u istoriji Crne Gore!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije