Connect with us

Društvo

DIREKTORICA KOTORSKE GIMNAZIJE: “Slika Sv. Save neće biti pomjerena ni za milimetar”

Published

on

V.d. direktorice JU Gimnazije Kotor, Slavica Stupić, reagovajući na nalog Uprave za inspekcijske poslove, ističe da slika Svetog Save, dok je na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar, dodajući da se ta slika u kabinetu nalazi 38 godina

Stupić je navela da joj je Uprava za inspekcijske poslove naložila da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save, koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije.

“Juče, 27.09.2021. godine, stigao je poštom Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kojem se kaže sljedeće: ‘…ukazujem v.d. direktorici Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavjesti o ishodu preduzetih mjera. U suprotnom, preduzeću upravne mjere i radnje iz svoje nadležnosti'”, navela je Stupić.

Stupić navodi da je stav danas održanog Nastavničkog vijeća, da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomjerati, jer bi tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

“Ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru”, istakla je Stupić, dodavši da je njen lični i profesionalni stav kristalno jasan – “slika Sv. Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar”.

Slika Svetog Save, prenosi Stupić riječi bivšeg direktora, Mirka Maslovara, nalazi se u tom kabinetu punih 38 godina.

“Tako da sam je na tom istom mjestu i zatekla kada sam imenovana za v.d. direktorice. Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren, jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno”, dodala je Stupić.

Stupić je istakla da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta.

“Kao najbitnije, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već o uramljenoj kopiji slike Sv. Save, koja stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja”, zaključila je Stupić.

3 Comments

3 Komentara

 1. RIR

  28.09.2021. at 18:51

  Spodoba ,
  oće i ona sirota da na silu drži tu sliku,
  četnikuša —e da ima države nebi bila ona
  ni minut , đe je spopalo da bude…
  IMA ČETNIČKU POZADINU to ona zna —
  od samozvanezvane “žene četnik —četnikuše “

 2. Naroz

  29.09.2021. at 04:36

  Inače žena je iz Priboja… Bolje da si tamo ostala da sklapaš FAP-ove, sve uz pomoć sv. Save, nego da zatupljuješ našu djecu.

 3. smilja

  30.09.2021. at 12:45

  Čime se bavi u slobodno vrijeme? Vozi li ova spodoba neko “bijesno” auto sa profesorskom platom?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije