Connect with us

Društvo

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora sposobna da se odupre urušavanju vrijednosti

Published

on

Čestitajući jubilej 140 godina postojanja JU Narodne biblioteke „Njegoš” – Nikšić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je uvjeren da je antifašistička Crna Gora spremna i sposobna da se odupre svim pokušajima urušavanja najvećih vrijednosti i opredjeljenja s kojima se danas suočava.

Đukanović je uputio čestitku povodom jubileja direktorici Renati Bulajić i svim zaposlenima uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„Osnivanjem Društva nikšićke čitaonice, preteče današnje Narodne biblioteke „Njegoš”, 1881.godine, postavljeni su temelji bogatog kulturno-prosvjetnog života grada Nikšića. Tradicija koja je tada začeta čini nas ponosnim nastavljačima, i obavezuje da na tim temeljima koje su vizionarski postavili naši preci, nastavimo njihovo veliko djelo”, kazao je predsjednik.

Podsjetio je da je društvo nikšićke čitaonice imalo pionirsku kulturnu misiju, kao središte okupljanja kulturnih stvaralaca i intelektualaca, koji su davali podstrek širenju kulturne djelatnosti, kao što je osnivanje prvog nikšićkog pjevačkog društva „Zahumlje” i Pozorišnog društva, koje je izvelo prvu predstavu u februaru 1844. godine.

“Poznati ruski slavista Pavle Rovinski i njemački profesor i naučnik Bernard Švarc, koji su posjetili Nikšić baš na dan Osnivačke Skupštine, primijetili su da se Crna Gora nalazi na najboljem putu da stupi u red modernih evropskih država”, kazao je Đukanović.

On je istakao da poseban značaj obilježavanju jubileja biblioteke daje činjenica da u ovoj godini proslavljamo i petnaestogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore.

“Naš institucionalni i Intelektualni potencijal u oblasti kulture, snažno je doprinosio utemeljenju i širenju svijesti o crnogorskoj samobitnosti i opravdanosti ponovnog sticanja državne nezavisnosti”, kazao je Đukanović.

U ovom periodu, podsjeća on, naša je država pokazala dosljednost svom antifašističkom, građanskom, multietničkom, demokratskom i evropskom putu.

“Čvrsto sam uvjeren da je takva Crna Gora spremna i sposobna da se odupre svim pokušajima urušavanja ovih najvećih vrijednosti i opredjeljenja, s čime se danas, nažalost, susrijećemo. Garancija za to su i postojane institucije kao što je biblioteka Njegoš”, poručio je Đukanović .

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije