Connect with us

Društvo

ĐUKANOVIĆ: Filmsko djelo Bulajića trajno svjedočanstvo

Published

on

Filmsko djelo reditelja Veljka Bulajića je trajno svjedočanstvo o vremenu istorijskih podviga jugoslovenskih naroda u borbi protiv fašizma, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je čestitao Bulajiću prestižnu nagradu „Zlatni Oktavijan” za životno djelo za 2020. godinu, koju mu je nedavno dodijelilo Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

„Ta vijest je sa radošću primljena i u tvojoj Crnoj Gori jednako kao i u tvojoj Hrvatskoj i umjetničkim krugovima na svim prostorima bivše Jugoslavije“, naveo je Đukanović u čestitki.

On je kazao da je Bulajićevo filmsko djelo trajno svjedočanstvo o vremenu istorijskih podviga jugoslovenskih naroda u borbi protiv fašizma.

„Čiji si i sam akter bio ostajući dosljedan tim idealima, i isto tako velikih rezultata te borbe i velike nade u oslobođenoj zemlji. Kao što je svojim umjetničkim dometima trajno obogatilo ne samo našu zajedničku, već i svjetsku kulturnu riznicu“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Bulajić i u najtežim danima krvavog raspada te zemlje umjetničkim i životnim kredom ostao čvrsto na braniku najviših ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, koje su svjetionik zajedničke evropske perspektive regiona.

Đukanović je rekao da je siguran da će Bulajićeva nepresušna stvaralačka energija i vitalnost biti trajna inspiracija i podsticaj i za nova pokoljenja.

„Kao učesnik i sudionik najdramatičnijih događaja tokom gotovo cijelog 20. i početkom 21. vijeka, svojim djelom i svojim časnim životom svrstao si se u red velikana kojima se diči Crna Gora. Hvala ti što i danas daješ svoj doprinos njenom modernom razvoju i napretku“, naveo je Đukanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije