Povežite se sa nama

Ekologija

GI SAČUVAJMO SINJAJEVINU: Premijer i Injac da ukinu odluku o vojnom poligonu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu uputila je dopis premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki odbrane Oliveri Injac, sa zahtjevom za sastanak na kojem bi se razgovaralo o rješavanju problema vojnog poligona na Sinjajevini, te uspostavljanju zaštićenog područja na toj planini.

Navode da je njihova organizacija organizacija pozdravila prvu obostranu komunikaciju koju smo putem pisane korespodencije ostvarili sa predstavnicima Vlade, ali smatramo da ta komunikacija mora preći na veći nivo.

-Ministarstvo odbrane obavijestilo nas je da je odlučno da pitanju vojnog poligona na Sinjajevini, “pristupi na stručan i odgovoran način, odnosno da se naučna i stručna javnost konsultuje i da se utvrde sve činjenice od značaja za rješavanje predmetnog pitanja”. S obzirom na ovakav stav ministarstva i Vlade Crne Gore, a u očekivanju ukidanja odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini donesene u septembru 2019. godine, Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu ponovo apostrofira da poligonu nikako ne može biti mjesto na Sinjajevini, koja se inače nalazi u okviru međunarodno zaštićenog UNESCO područja – tranzicionog područja (zone) Biosferinog rezervata “Kanjona rijeke Tare”- navodi se u saopštenju.

Iz te organizacije ukazuju da zbog namjere Ministarstva odbrane i Vlade Crne Gore da Sinjajevinu koristi kao vojni poligon, do sada nije završena zakonska procedura uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine, a u skladu sa Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine.

-Opšte je poznato da je „Studija zaštite i uspostavljanje zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine“ urađena od strane Agencije za zaštitu prirode i životne stredine u julu 2016. godine u okviru projekta „Sinjajevina“. Za realizaciju ovog projekta opštine Mojkovac, Kolašin, Žabljak, Šavnik i Danilovgrad dobile su sredstva od Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori kroz Međuopštinski razvojni grant program- navodi se u saopštenju

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije