Connect with us

Ekologija

KLUB POSLANIKA CRNO NA BIJELO: Predlažemo da se 20. septembar praznuje kao Dan ekološke države

Published

on

Klub poslanika Crno na bijelo danas je zvanično predao u skupštinsku proceduru Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim i drugim praznicima. Inicijativa da se 20. septembar uvrsti u državne praznike kao Dan ekološke države, potekla je prethodno od Foruma mladih Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, predlogom ovog Zakona bi se u državne praznike, pored Dana nezavisnosti i Dana državnosti, uvrstio i 20. septembar – Dan ekološke države.

Praznovaće se radno.

– Prema životnoj sredini se moramo odnositi odgovorno i kao dobri domaćini, a sve zarad nasljedstva koje moramo ostaviti budućim generacijama. Kao država bogata prirodnim resursima, ne smijemo dozvoliti devastaciju prirode na uštrb ekonomskog razvoja, već je najvažnije pronaći balans. Ispravan odnos svakog građanina prema životnoj sredini je njegov doprinos efikasnoj primjeni propisa u ovoj oblasti – navode iz Kluba poslanika Crno na bijelo kao jedan od razloga za donošenje ovog Zakona.

Kako su još kazali, za cilj država Crna Gora mora imati unaprjeđenje životne sredine kroz razvijanje svijesti o njenom značaju i o odnosu prema njoj.

– Na taj način bi se prepoznala i usvojila načela, standardi, vrijednosti održivog razvoja, a predlog zakona da Crna Gora dobije državni praznik kojim se obilježava Dan ekološke države doprinosi tom cilju – navode oni.

Iz Kluba poslanika Crno na bijelo očekuju da će kolege iz Skupštine Crne Gore prepoznati značaj ove inicijative i da će joj pružiti podršku.

– Vjerujemo da će naš predlog dobiti zeleno svjetlo u Skupštini i ovim putem još jednom pozivamo sve poslanike da ga podrže –  zaključili su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije