Connect with us

Društvo

EKSTREMISTIČKA, PRORUSKA GRUPA: „Noćni vukovi“ 5. septembra„čuvali“ Cetinjski manastir od okupljenih Crnogoraca

Published

on

Nijesu „Noćni vukovi“ jedini „branitelji“ ove crkve u Crnoj Gori, već su im na raspolaganju i razne neformalne grupe – takozvana bratstva, kao i brojni pojedinci iz kriminalnih struktura. Svi oni, prema informacijama Pobjede, bili su angažovani i na Cetinju, a sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović

Članovi ekstremističke, proruske grupe „Noćni vukovi“, pored ostalih prosrpskih ekstremističkih organizacija, bili su, naočigled policije, angažovani da štite Cetinjski manastir u susret intronizaciji mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, 5. septembra, saznaje Pobjeda na osnovu dokumenta u koji smo imali uvid – zapisnika sa saslušanja Željka Vukčevića, jednog od vođa ovog motociklističkog udruženja.

Vukčević je, povodom dešavanja u prijestonici u susret ustoličenju Mićovića, izjavu policiji dao 23. septembra, u svojstvu građanina. Kazao je kako je u Cetinjskom manastiru bio samo da pomogne u pripremi „svečanog čina ustoličenja“, da nije bio naoružan, niti on, niti bilo ko drugi, te da su jedini naoružani bili specijalci koji su doveli Mićovića i patrijarha srpskog Porfirija Perića.

Rekao je da je u Manastir, sa izvjesnim Mučalicom, stigao 3. septembra popodne, oko 17 sati, te da se Mučalica istog dana vratio natrag.

ZAPISNIK

Ispričao je i da je dva dana boravio u porti Manastira, jer policija nije dozvoljavala izlazak.

– Uz upozorenje mitropolita da istrpim eventualne provokacije ili napade na Manastir ukoliko ih bude i da ne reagujemo na bilo koji način, jer je to posao policije – izjavio je Vukčević.

Na pitanje da li je bio naoružan i da li je uočio da je neko od prisutnih u manastirskim prostorijama nosio oružje- rekao je da on nije bio naoružan.

– Napominjem da sam član Moto kluba „Noćni vukovi“ i lično, kao i u ime Kluba stojimo na raspolaganju crkvi, kao i svim građanima, isključivo humanitarnim aktivnostima – istakao je on.

Oružje je, kaže, vidio „jedino kada su mitropolit i patrijarh prilazili Manastiru uz pratnju specijalnih jedinica koji su nosili duga naoružanja“.

Interesantno je da se u zapisniku Vukčević izjasnio i o tome da li su u Manastiru bili i pripadnici službi bezbjednosti iz drugih država, a navodno je to „napomenuo“ samoinicijativno.

– Napominjem da sam tokom boravka u Manastir(u) koristeći društvene mreže i prateći dešavanja pročitao na pojedinim portalima da se u Manastiru nalaze „Kobre“. Izjavljujem da ja to nijesam primijetio, jer su kobre zmije koje žive u Africi i Aziji – piše u zapisniku sačinjenom prilikom uzimanja izjave od Vukčevića.

„Noćni vukovi“, kao proruska organizacija formalno osnovana u Crnoj Gori 2015. godine, odavno su angažovani kao obezbjeđenje u Crkvi Srbije u našoj zemlji.

Ali nijesu oni jedini „branitelji“ ove crkve u Crnoj Gori, već su im na raspolaganju i razne neformalne grupe – takozvana bratstva, kao i brojni pojedinci iz kriminalnih struktura.

BACKOVIĆ KOORDINATOR

Mnogi od njih su, prema informacijama Pobjede, bili angažovani i na Cetinju, a sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović, blizak direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Vukšiću, ali i poznat po druženju sa starletom i bezbjednosno-interesantnom osobom Sorajom Vučelić.

Backović je, kako smo ranije objavili, prisustvovao 2016. u Kotoru stvaranju tzv. balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i motociklisti „Noćni vukovi“.

U Cetinjskom manastiru, danima prije ustoličenja, boravilo je više desetina naoružanih muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea. Osim toga, kako smo pisali, dio prosrpskih ekstremističkih snaga bio je stacioniran i u Podgorici, navodno u Zagoriču, a oni je trebalo, za slučaj da je došlo većih sukoba, da budu podrška u Podgorici ili se, za slučaj potrebe, prebace na Cetinje.

Prema saznanjima Pobjede, o čemu smo pisali, bezbjednosne službe imale su ozbiljne indicije da su ekstremne prosrpske snage pripremale i scenario za izazivanje incidenata tokom ceremonije ustoličenja, tako što bi se obučeni u majice sa crnogorskim nacionalnim i državnim obilježjima priključili građanskom protestu i u nekom trenutku pokušali da probiju blokade i krenu ka Manastiru.

I u Nikšiću je, prema našim informacijama, bilo spremno stotinjak srpskih ekstremista.

VEZE SA PUTINOM

Proruska ekstremistička grupa „Noćni vukovi“ u Crnoj Gori vrlo je aktivna od 2015, a prema nekim izvorima, njihova ruska ekspozitura bila je direktno uključena u planiranje nasilnog rušenja crnogorske vlasti nakon izbora 2016. godine.

Crnogorski „Noćni vukovi“ negiraju da su ekstremisti i predstavljaju se kao grupa kojoj su na srcu pravoslavlje, Rusija i Srpska pravoslavna crkva i u čijem je fokusu humanitarni rad.

Ruski „Noćni vukovi“ vezuju se direktno za Kremlj i predsjednika Rusije Vladimira Putina, sa kojim imaju i zajedničke fotografije.

Njihov vođa u Rusiji Aleksandar Zaldostanov, poznatiji pod nadimkom Hirurg, prošle godine čestitao je „Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori“ pobjedu na izborima nove parlamentarne većine.

Kako su prenijeli mediji, čestitku je uputio tadašnjem patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, srpskoj i crnogorskoj braći, kao i moto-klubu „Noćni vukovi“ u Crnoj Gori.

– Ne damo svetinje – rekao je Zaldostanov na srpskom jeziku u poruci koja je objavljena na njegovom Fejsbuk profilu.

Zaldostanov je i u januaru 2020. dao podršku Crkvi Srbije u Crnoj Gori, odnosno njihovim protestnim litijama.

Vođi „Noćnih vukova“ ranije je bio zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, a više zapadnih ambasada u toj zemlji tada je saopštilo kako je djelovanje ove grupe štetno i urušava bezbjednost države.

Još neke zemlje su članovima ove grupe zabranile ulazak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije