Povežite se sa nama

Društvo

EKSTREMISTIČKA, PRORUSKA GRUPA: „Noćni vukovi“ 5. septembra„čuvali“ Cetinjski manastir od okupljenih Crnogoraca

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nijesu „Noćni vukovi“ jedini „branitelji“ ove crkve u Crnoj Gori, već su im na raspolaganju i razne neformalne grupe – takozvana bratstva, kao i brojni pojedinci iz kriminalnih struktura. Svi oni, prema informacijama Pobjede, bili su angažovani i na Cetinju, a sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović

Članovi ekstremističke, proruske grupe „Noćni vukovi“, pored ostalih prosrpskih ekstremističkih organizacija, bili su, naočigled policije, angažovani da štite Cetinjski manastir u susret intronizaciji mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, 5. septembra, saznaje Pobjeda na osnovu dokumenta u koji smo imali uvid – zapisnika sa saslušanja Željka Vukčevića, jednog od vođa ovog motociklističkog udruženja.

Vukčević je, povodom dešavanja u prijestonici u susret ustoličenju Mićovića, izjavu policiji dao 23. septembra, u svojstvu građanina. Kazao je kako je u Cetinjskom manastiru bio samo da pomogne u pripremi „svečanog čina ustoličenja“, da nije bio naoružan, niti on, niti bilo ko drugi, te da su jedini naoružani bili specijalci koji su doveli Mićovića i patrijarha srpskog Porfirija Perića.

Rekao je da je u Manastir, sa izvjesnim Mučalicom, stigao 3. septembra popodne, oko 17 sati, te da se Mučalica istog dana vratio natrag.

ZAPISNIK

Ispričao je i da je dva dana boravio u porti Manastira, jer policija nije dozvoljavala izlazak.

– Uz upozorenje mitropolita da istrpim eventualne provokacije ili napade na Manastir ukoliko ih bude i da ne reagujemo na bilo koji način, jer je to posao policije – izjavio je Vukčević.

Na pitanje da li je bio naoružan i da li je uočio da je neko od prisutnih u manastirskim prostorijama nosio oružje- rekao je da on nije bio naoružan.

– Napominjem da sam član Moto kluba „Noćni vukovi“ i lično, kao i u ime Kluba stojimo na raspolaganju crkvi, kao i svim građanima, isključivo humanitarnim aktivnostima – istakao je on.

Oružje je, kaže, vidio „jedino kada su mitropolit i patrijarh prilazili Manastiru uz pratnju specijalnih jedinica koji su nosili duga naoružanja“.

Interesantno je da se u zapisniku Vukčević izjasnio i o tome da li su u Manastiru bili i pripadnici službi bezbjednosti iz drugih država, a navodno je to „napomenuo“ samoinicijativno.

– Napominjem da sam tokom boravka u Manastir(u) koristeći društvene mreže i prateći dešavanja pročitao na pojedinim portalima da se u Manastiru nalaze „Kobre“. Izjavljujem da ja to nijesam primijetio, jer su kobre zmije koje žive u Africi i Aziji – piše u zapisniku sačinjenom prilikom uzimanja izjave od Vukčevića.

„Noćni vukovi“, kao proruska organizacija formalno osnovana u Crnoj Gori 2015. godine, odavno su angažovani kao obezbjeđenje u Crkvi Srbije u našoj zemlji.

Ali nijesu oni jedini „branitelji“ ove crkve u Crnoj Gori, već su im na raspolaganju i razne neformalne grupe – takozvana bratstva, kao i brojni pojedinci iz kriminalnih struktura.

BACKOVIĆ KOORDINATOR

Mnogi od njih su, prema informacijama Pobjede, bili angažovani i na Cetinju, a sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović, blizak direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Vukšiću, ali i poznat po druženju sa starletom i bezbjednosno-interesantnom osobom Sorajom Vučelić.

Backović je, kako smo ranije objavili, prisustvovao 2016. u Kotoru stvaranju tzv. balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i motociklisti „Noćni vukovi“.

U Cetinjskom manastiru, danima prije ustoličenja, boravilo je više desetina naoružanih muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea. Osim toga, kako smo pisali, dio prosrpskih ekstremističkih snaga bio je stacioniran i u Podgorici, navodno u Zagoriču, a oni je trebalo, za slučaj da je došlo većih sukoba, da budu podrška u Podgorici ili se, za slučaj potrebe, prebace na Cetinje.

Prema saznanjima Pobjede, o čemu smo pisali, bezbjednosne službe imale su ozbiljne indicije da su ekstremne prosrpske snage pripremale i scenario za izazivanje incidenata tokom ceremonije ustoličenja, tako što bi se obučeni u majice sa crnogorskim nacionalnim i državnim obilježjima priključili građanskom protestu i u nekom trenutku pokušali da probiju blokade i krenu ka Manastiru.

I u Nikšiću je, prema našim informacijama, bilo spremno stotinjak srpskih ekstremista.

VEZE SA PUTINOM

Proruska ekstremistička grupa „Noćni vukovi“ u Crnoj Gori vrlo je aktivna od 2015, a prema nekim izvorima, njihova ruska ekspozitura bila je direktno uključena u planiranje nasilnog rušenja crnogorske vlasti nakon izbora 2016. godine.

Crnogorski „Noćni vukovi“ negiraju da su ekstremisti i predstavljaju se kao grupa kojoj su na srcu pravoslavlje, Rusija i Srpska pravoslavna crkva i u čijem je fokusu humanitarni rad.

Ruski „Noćni vukovi“ vezuju se direktno za Kremlj i predsjednika Rusije Vladimira Putina, sa kojim imaju i zajedničke fotografije.

Njihov vođa u Rusiji Aleksandar Zaldostanov, poznatiji pod nadimkom Hirurg, prošle godine čestitao je „Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori“ pobjedu na izborima nove parlamentarne većine.

Kako su prenijeli mediji, čestitku je uputio tadašnjem patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, srpskoj i crnogorskoj braći, kao i moto-klubu „Noćni vukovi“ u Crnoj Gori.

– Ne damo svetinje – rekao je Zaldostanov na srpskom jeziku u poruci koja je objavljena na njegovom Fejsbuk profilu.

Zaldostanov je i u januaru 2020. dao podršku Crkvi Srbije u Crnoj Gori, odnosno njihovim protestnim litijama.

Vođi „Noćnih vukova“ ranije je bio zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, a više zapadnih ambasada u toj zemlji tada je saopštilo kako je djelovanje ove grupe štetno i urušava bezbjednost države.

Još neke zemlje su članovima ove grupe zabranile ulazak.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije