Connect with us

Društvo

GRAĐANSKA ALIJANSA: Formirati tim koji će se baviti unaprjeđenjem medijskih sloboda

Published

on

Građanska alijansa (GA) saopštila je da je neophodno da Vlada konačno formira tim koji će se baviti pitanjem unaprjeđenja medijskih sloboda u Crnoj Gori, a koji će činiti predstavnici relevantnih institucija.

Iz te NVO naveli su da se Međunarodni dan slobode medija koji se danas obilježava, dočekuje u uslovima kada je godinu za nama umnogome odredila pandemija virusa korona.

“To je imalo uticaja i na rad medija, kako u državama regiona, tako i kod nas, pa smo bili svjedoci da je ova svjetska zdravstvena kriza često bila izgovor za ograničavanje po pitanju izvještavanja medija”, kaže se u saopštenju.

Iz GA su kazali da je to dodatno pogoršalo već izuzetno nezavidno stanje slobode medija – “bolest koju Crna Gora boluje već decenijama unazad.”

“Najnoviji izvještaji sa međunarodnih adresa ne govore drugačije. Prema posljednjem izvještaju Reportera bez granica, Crna Gora je napredovala za svega jedno mjesto prema indeksu slobode medija, te se sada nalazi na 104. mjestu, iza svih ostalih zemalja u regionu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Institut Otvoreno društvo iz Sofije, takođe prema svom istraživanju, Crnu Goru smjestilo na 32. mjesto po indeksu sprečavanja širenja lažnih vijesti, od obuhvaćenih 35 država.

U GA smatraju da su do takvih poražavajućih ocjena doveli isti problemi koji predugo opterećuju crnogorsku medijsku scenu.

“A to su nekažnjivost za napade na novinare, manjak samoregulacije, uticaj vlasničkih struktura na rad medija koji sputavaju sobodu izvještavanja, kao i sve više zastupljeno širenje lažnih vijesti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da preveliki nameti PAM-a i RDC-a takođe dodatno opterećuju rad elektronskih medija i da je potrebno da Vlada uloži napore u cilju njihovog smanjenja.

Iz GA su kazali da ni osnivanje Vladine Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija 2013. godine do sada nije značajno doprinijelo unapređenju po pitanju slobode medija.

“Zato je neophodno da Vlada konačno formira tim koji će se baviti pitanjem unapređenja medijskih sloboda u Crnoj Gori, a koji će činiti predstavnici relevantnih institucija”, smatraju u toj NVO.

Oni su naveli da se u nacrtu budžeta Vlade ne nalazi stavka koja se odnosi na fond za podsticanje medijskog pluralizma i da je potrebno da se to promijeni.

“Uporedo sa tim, ne smiju se više dozvoliti kašnjenja u pogledu izrade medijske strategije, koja Vlada mora što prije usvojiti, a Skupština izvršiti neophodne izmjene medijskog zakonodavstva”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije