Connect with us

Društvo

NVO: Upućena inicijativa za izmjene Krivičnog zakonika, u cilju zaštite novinara

Published

on

Organizacije civilnog društva koje se bave radom medija uputile su danas Vladi, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Skupštini i poslaničkim klubovima inicijativu za hitne izmjene Krivičnog zakonika, u cilju bolje zaštite novinara.

Inicijativu su potpisali Akcija za ljudska prava, Sindikat medija Crne Gore, Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i nevladina organizacija 35mm.

Potpisnici inicijative podsjećaju da je u prvoj polovini ove godine zabilježeno čak deset slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika.

Kako su naveli, u većini slučajeva to se desilo dok su bili na uobičajenim radnim zadacima.

“Imajući u vidu učestale napade na novinare u Crnoj Gori i tenzije nastale u društveno-političkom životu, smatramo da treba preduzeti korake kako bi se ostvarila pojačana krivičnopravna zaštita novinara i medijskih radnika“, kaže se u unicijativi.

Navodi se da napade i ometanja medija u izvještavanju treba spriječiti i obezbijediti društveni ambijent u kome je garantovana sloboda izražavanja.

“Uvođenje novih krivičnih djela u Krivični zakonik – Sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, odnosno dopuna postojećih krivičnih djela Teško ubistvo i Teška tjelesna povreda, moglo doprinijeti odvraćanju potencijalnih počinilaca ovakvih napada ubuduće“, smatraju potpisnici inicijative.

Prema njihovim riječima, takva zaštita bi bila u skladu i sa međunarodnim i evropskim standardima.

U inicijativi se napominje da se HRA već godinama zalaže za te izmjene.

“S obzirom na to da nijesu prihvaćene, a imajući u vidu pogoršanje ambijenta u kome mediji rade, Akciji za ljudska prava pridružuju se i druge organizacije koje se bave radom medija i zaštitom novinara“, dodaje se u inicijativi.

Time, kako se navodi, njeni potpisnici žele da ukažu i da u stručnoj zajednici postoji šira saglasnost o hitnoj potrebi izmjena Krivičnog zakonika, kako bi se pooštrile kazne za napade na novinare.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije