Connect with us

Društvo

RADOVIĆ: Nadležni da povuku odluku o angažovanju Vojske

Published

on

Foto: Mina

Vojsku Crne Gore (VCG) nije trebalo angažovati u kontroli sprovođenja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa prije eventualnog uvođenja vanrednog stanja, ocijenio je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović, i pozvao nadležne da povuku tu odluku.

On je kazao da je, uz široku normativnu postavku i nedovoljno jasna zakonska ovlašćenja, dužnost Savjeta za bezbjednost, Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja da građanima pruže jasne informacije o potrebi angažovanja vojske i njenim ovlašćenjima.

Radović je ocijenio da pripadnike VCG nije trebalo angažovati za kontrolu sprovođenja mjera, imajući u vidu da Crna Gora ima velika broj pripadnika Uprave policije, najviše po glavi stanovnika u Evropi.

“Vojsku nije trebalo angažovati, već je za njen angažman trebalo sačekati eventualno uvođenje vanrednog stanja. Pozivam nadležne da povuku odluku o angažovanju pripadnika VCG ”, kazao je Radović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, odsustvo komunikacije sa građanima može dovesti do stvaranja panike i straha koja u ovim uslovima nije svrsishodna.

Radović je objasnio da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne spominje VCG među subjektima koji učestvuju u obezbjeđivanju i sprovođenju zaštite stanovništva od tih bolesti

“Sa druge strane, Zakon o zaštiti i spašavanju, koji je takođe značajan za otkrivanje i sprječavanje nastajanja opasnosti, kao i ublažavanja i otklanjanja posljedica epidemija, spominje učešće Vojske CG, ali na nedovoljno jasan i precizan način”, istakao je Radović.

On je rekao da Zakon o zaštiti i spašavanju propušta da spomene Vojsku među subjektima koji su nadležni za sprovođenje zaštite i spašavanja.

“Nadležnost sprovođenja zaštite i spašavanja povjerena je državnim organima, organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave, privrednim društvima, preduzetnicima i drugim pravnim i fizičkim licima”, kazao je Radović.

On je rekao da taj zakon otvara nedoumice u pogledu učešća VCG u aktivnostima zaštite i spašavanja.

Kako je kazao, u Zakonu se navodi da će učešće Vojske obezbijediti Ministarstvo odbrane “kada se aktivnostima učesnika i sredstvima opštine i operativnih jedinica za zaštitu i spašavanje propisanim ovim zakonom ne može u potpunosti obezbijediti zaštita i spašavanje izazvano različitim nesrećama”.

Nedorečenost se, prema riječima Radovića, ogleda u tome što nije jasno da li se mogućnost učešća VCG vezuje isključivo za vanredno stanje.

“U prilog mogućnosti učešća Vojske u pružanju pomoći u zaštiti i spašavanju jedino u vanrednom stanju govori činjenica da je ovo pitanje normirano u okviru glave koja nosi naziv Vanredno stanje”, kazao je Radović.

On je zaključio da normativni okvir u oblasti angažovanja vojske u civilne svrhe treba znatno unaprijediti.

“Ovako važno pitanje ne smije biti prepušteno slobodnom tumačenju nepreciznih i neusaglašenih zakonskih odredbi”, poručio je Radović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije