Connect with us

Društvo

HAJKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Profesorica Zoja Đurović na listi za odstrijel

Published

on

Anticrnogorska histerija u Crnoj Gori ne jenjava, štoviše, od uspostavljanja nove vlasti iz dana u dan je jača, a na društvenim mrežama javne ličnosti koje su prepoznate kao nacionalni Crnogorci i Crnogorke meta su brutalnih verbalnih napada, užasnih uvreda, molbi vlastima da se razračunaju sa njima, piše Pobjeda.

Jedna od onih koja već danima trpi najogavnije uvrede i napade je direktorica podgoričke Muzičke škole „Vasa Pavić“ Zoja Đurović protiv koje je kampanju pokrenuo njen bivši đak, muzičar Danijel Alibabić, nezadovoljan Dječijim muzičkim festivalom „Naša radost“, čija je Đurović umjetnička direktorica.

Došlo se dotle da je organizovano i potpisivanje peticije kojom traže od aktuelne ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da je razriješi sa funkcije direktorice Muzičke škole.

Alibabić je Đurović, u privatnoj prepisci koju je on objavio, poručio, pored ostalog, “zapamtićeš me ovaj put dok si živa“. Zbog svega onoga što je uslijedilo nakon njegovih objava na društvenim mrežama, skoro i da hoće.

Đurović, kako je potvrdila, u kontinuitetu dobija uvredljive i prijeteće poruke ne samo na društvenim mrežama, već i preko aplikacije mesindžer, zbog čega se osjeća uznemireno, pa je odlučila da podnese krivične prijave protiv Alibabića, ali i još nekih osoba koje su je vrijeđale i prijetile joj.

Ona je u utorak Centru bezbjednosti Podgorica predala krivičnu prijavu za uznemiravanje, klevetu, psihičko zlostavljanje, uvredu časti…

“Više ne mogu ni „pohvatati“ što sve pišu o meni po društvenim mrežama, niti želim da prenosim sadržaj poruka koje dobijam od ljudi koje ni ne poznajem. Toliko su ogavne i primitivne. Sve to što pišu, za mene je kao ženu, ali i kao profesoricu, pedagoškinju, muzičarku užasna uvreda. Gradim karijeru već 30 godina, svojim predanim radom i sa svojih 10 prstiju i onda neko pokrene ovako prljavu kampanju. To je strašno. Morala sam podnijeti prijavu da zaštitim integritet, ličnost, status koji imam u društvu, ali i sebe kao ženu, jer udaraju i na to. Želim moralnu satisfakciju, ipak ja sam ugledna građanka ovog grada”, kaže za Pobjedu Đurović.

Danijel Alibabić optužio je, pored ostalog, Zoju Đurović da je od njega tražila da njegova kandidatkinja, koja je iz Srbije, na festivalu „Naša radost“ pjesmu pjeva na ijekavici, što ona kategorično negira, jer, kako kaže, nije ni znala za koga je pjesma pisana.

“Nikada u životu nijesam nikom zabranila da pjeva na ekavici, niti bih tako nešto mogla da uradim. Čak su i djeca iz Podgorice pjavala na ekavici, jer su im tekstopisci bili iz Srbije… I Alibabić, koji je bio moj đak, sam je ranije govorio, kada je bio u žiriju, da niko nije došao da nekom od njih kaže što će da radi i kako da glasa”, istakla je Đurović.

Rezignirana je, kaže, zbog činjenice da je svima „sve divno i krasno kad im djeca pobjeđuju – i roditeljima djece i kolegama, a čim nešto nije po njihovoj mjeri kreću sa osudama“.

Mnogo puta, dodaje ona, desilo se da na Festivalu pobijedi pjesma koja nije bila njen favorit.

“Zato žiri i jeste tu da ne bi niko sam odlučivao”, zaključuje Đurović.

To što je ovih dana u žiži unosi osjećaj nelagode, s obzirom na to na kakav prljav način je prozivaju po društvenim mrežama, sve sa njenim fotografijama.

“Ako je moja krivica, za te ljude koji me ogavno vrijeđaju i napadaju, što volim svoju zemlju u kojoj sam rođena i odgojena, ne znam što da im odgovorim. Ja nijesam sposobna da mrzim, ali sam postala žrtva mržnje”, naglašava Đurović.

Jasno joj je, kaže, zašto je „baš sada stavljaju na listu za odstrijel“.

“Jedino ministarka može da me smijeni sa pozicije direktorice Muzičke škole, i u redu je, nije mi niko u nasljeđe ostavio tu funkciju, ali je nečasno služiti se neistinama da bih ja bila diskreditovana. Ostrvile su se na mene osobe koje nikada u životu nijesam vidjela”, kaže Đurović.

Jedna od poruka sa društvenih mreža je od korisnika „mim stranica u pokušaju“, a tagovana je i stranica Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a u objavi se, pored ostalog, navodi, kako Đurović „brutalno mrzi Srbe i sve srpsko“.

“Ženi su se očigledno stopala zaglavila u nekom svježem cementu 1918. god i tu je i ostala. Malograđanka, ograničena, primitivna i pogrešno upućena”, piše u objavi.

Na društvenim mrežama korisnici u uvredljivim porukama traže da Bratić smijeni Đurović, a jedna korisnica je napisala:

„Ako ja učim moju djecu gospođo Zoja ološu da su Srbi i da vjeruju u srpsku pravoslavnu crkvu, sigurno ih nećeš ti prevaspitavati i učiti drugačije“, navodeći još niz ličnih uvreda, mizoginih poruka i kvalifikacija na račun Đurović.

I tako redom…

Zoja Đurović, zbog kampanje koja je pokrenuta protiv nje, pismom se, prije nekoliko dana, obratila i resornoj ministarki Vesni Bratić i zatražila je prijem i zaštitu.

Obratila joj se nakon što je na Fejsbuk stranici škole objavljena poruka neprijatnog sadržaja zbog čega je Đurović zatražila od Bratić da zaštiti školu i nju lično kao zaposlenu u resoru prosvjete.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. Banja CT

    25.12.2020. at 11:32

    Velika ŽENA prava Crnogorka i profesionalac.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije