Connect with us

Društvo

HOĆE LI MANJINE UĆI U VLADU: Premijer zvao albanske partije na sastanak

Published

on

Postoji mogućnost da manjine uđu u rekonstruisanu vladu, ali taj poziv mora da bude iskren i kredibilan, kazao je Nimanbegu

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić sastaće se naredne sedmice sa predstavnicima albanskih partija u Crnoj Gori, saznaje “Dan”. Da su i ove sedmice bili pozvani na razgovor, ali da nisu uspjeli da usklade termine, potvrdio je za “Dan” lider Force i poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu. Kako je kazao, njega i poslanika albanske koalicije “Jednoglasno” premijer je još prije tri dana pozvao na sastanak.

– Tada smo sastanak odbili, ne zbog toga što nijesmo za dijalog, već zato što je bio kratak rok, samo par sati. Mi želimo da razgovaramo, ali mislimo da je potpuno neozbiljno da se u roku od tri sata zove na politički dijalog i bez informacija o čemu će se razgovarati, da li je to rekonstrukcija ili aktuelne političke prilike. Ni kada smo sa potpredsjednikom Vlade razgovarali, ništa konkretno nam nije saopštio – kazao je Nimanbegu u izjavi za “Dan”.

Ističe i da Vlada do sada nije željela da manjine budu u Vladi.

– Tadašnji mandatar nam nikada nije odgovorio na ono što smo tražili. Oni su javno govorili da manjine nijesu željele da uđu u Vladu, a istina je da Vlada nije htjela da manjine budu u njoj. Mi smo imali zahtjeve na koje nismo dobili odgovor, šta će biti sa međunacionalnim skladom, šta će biti sa potencijalnim provokacijama Srpske pravoslavne crkve (SPC) na teritorijama gdje Albanci žive, sa svim svojim aktivnostima. Mi želimo da albanska zajednica ima najbolje uslove u Crnoj Gori, da naši nacionalni simboli ostanu… – istakao je Nimanbegu.

Naveo je da postoji mogućnost da uđu u rekonstruisanu Vladu, ukoliko bi znali da je poziv iskren.

– Taj poziv mora da bude iskren i kredibilan. Mi nemamo zahtjeve koji su nedemokratski. Mi insistiramo na našim pravima, ekonomskim, kulturnim, socijalnim, na pravu na obrazovanje i što je najvažnije, ekonomsku održivost, koju ne samo ova vlada, nego i prethodne, ne omogućavaju u Crnoj Gori. Takođe, čim veliki dio vlasti insistira na popisu, insistiraju na etničkoj strukturi. Mi razmišljamo o opstanku Albanaca u Crnoj Gori. Država je dužna da ima veću pažnju prema manjinama, ali, nažalost, to ne rade. Mislim da je ovakva vlada izgubila kredibilitet da će raditi na evropskoj agendi – podvukao je Nimanbegu.

Predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka istakao je za “Dan” kratko da su pozvani na razgovor, kojem će se odazvati i koji će najvjerovatnije biti održan naredne sedmice.

Đeka je ranije isticao da su spremni da budu dio jedino manjinske vlade, jer mogu biti samo u vladi koja je na evropskom kursu, a vjeruje da ova vlada to suštinski nije.

O aktuelnim političkim prilikama, a sa predstavnicima manjinskih partija i to dvije albanske i Bošnjačkom strankom krajem septembra je pričao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, poručivši da svi zajedno moraju da rade na većoj inkluziji društva i afirmaciji evroatlantskih vrijednosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije