Connect with us

Društvo

IMA I NOVIH SADRŽAJA: Redizajniran sajt Skupštine

Published

on

Novi sajt Skupštine Crne Gore od juče je počeo sa radom. To je samo jedan u nizu doprinosa cilju koji je rukovodstvo Skupštine u ovom sazivu postavilo kao prioritetan, a to je maksimalna otvorenost i transparentnost rada Parlamenta.

Novi sajt obiluje novim sadržajima, među kojima se, kao veoma korisna ističe “hronologija rasprave”, koja predstavlja uvezan sistem vebsajta, parlamentarnog „Youtube“ kanala i sistema za izradu fonografskih zapisa. Na ovaj, prilično jednostavan i praktičan način, korisnici mogu pretraživati govornike na sjednici, automatski se pozicionirajući na video snimak izlaganja i dostupan fonografski zapis. Uskoro će biti dostupna i video pretraga sjednica radnih tijela na isti način.

Po prvi put na vebsajtu Skupštine dostupni su i setovi otvorenih podataka (“open data”). Imajući u vidu veliki broj podataka koje Skupština može objavljivati u otvorenom formatu, kao i njihovu raznoliku strukturu, u planu je i razvoj posebnog portala za otvorene podatke, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2021. godine.

Kako bi portal bio lakši za upotrebu i pristupačniji osobama sa invaliditetom, u toku je ePristupačnost integracija. Osim toga, sajt je već prilagođen za softver koji koriste slijepe i slabovide osobe, a isto je učinjeno u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore.

Podsjećanja radi, sajt Parlamenta već od ranije sadrži lakši i jednostavniji način komunikacije sa nevladinim organizacijama putem obezbijeđenog formulara, a jedan od najpopularnijih segmenata sajta je prostor opredijeljen za građane, u okviru kojeg im je omogućeno direktno obraćanje Parlamentu putem instituta predstavke.

Osim novih sadržaja koji su postali dostupni posjetiocima, skupštinski sajt je unaprijeđen i u tehničkom smislu. Novo tehničko rješenje je razvijeno na servis orijentisanoj platformi, koja obezbjeđuje veću skalabilnost i više fleksibilnosti prilikom razvoja novog sadržaja. U tom smislu, platforma je lakša je za administraciju i lakše je prilagoditi novim zahtjevima. Izmjena postojećih i razvoj novih „front end“ interfejsa je brz i lak, što ima za cilj da sajt u budućnosti podrži publikovanje podataka iz internih sistema, poput eParlament sistema, čija implementacija je u toku.

 

Aktuelnosti: https://www.skupstina.me/me/aktuelnosti

 

Predsjednik Skupštine: https://www.skupstina.me/me/skupstina/predsjednik

 

Poslanice i poslanici: https://www.skupstina.me/me/poslanice-i-poslanici/lista-poslanica-i-poslanika

 

Virtuelna tura: https://www.skupstina.me/me/gradjani/virtuelna-tura

 

Mediji: https://www.skupstina.me/me/mediji/odjeljenje-za-odnose-s-javnoscu

 

Galerija ranijih saziva: https://www.skupstina.me/me/skupstina/istorijat-parlamentarizma/galerija-ranijih-saziva

 

Fonografski zapisi: https://www.skupstina.me/me/fonografski-zapisi

 

Grupe prijateljstva: https://www.skupstina.me/me/medunarodna-saradnja/bilateralna-saradnja/grupe-prijateljstva

 

Parlamentarna budžetska kancelarija: https://www.skupstina.me/me/gradjani/parlamentarna-budzetska-kancelarija

 

Radna tijela: https://www.skupstina.me/me/radna-tijela

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije