Connect with us

Društvo

IVANOVIĆ: Auto-put najvjerovatnije gotov na jesen

Published

on

Foto: mediabiro.tv

Usljed nepredviđenih okolnosti na koje izvođač radova nije mogao da utiče, kakva je u prvom redu pandemija virusa korona, radovi na auto-putu Bar – Boljare trebalo bi da budu gotovi na jesen ove godine, ocjena je zamjenika šefa nadzora na auto-putu Jovana Ivanovića.

“Na osnovu analiza koje ja kao inžinjer radim, i na osnovu iskustva, kao i dinamike radova od strane izvođača, očekujemo da ovaj projekat može da se završi na jesen ove godine. Pod tim podrazumijevamo kompletno završene građavinske i elektromašinske radove, puštanje sistema u rad, kao i kontrole i upravljanja auto-puta, tehničke prijeme od strane inžinjera i komisjie za tehnički prijetm. Tačno je da je rok bio 30. septembar i da taj rok nije ispoštovan”, rekao je on za Mediabiro.

Prema njegovim riječima, izvođač je dostavio obilnu dokumenataciju u vidu potraživanja, na osnovu štete koju je pretrpio usled pandemije.

“Izvođač ima pravo na osnovu ugovora da u slučaju više sile dostavi potraživanja za koja smatra da ima pravo i da je pretrpio šetetu na kojoj učesnice na projektu nisu mogle da utiču”, dodao je on u izjavi za agenciju Mediabiro.

Inžinjeri trenutno rade anlizu dokumentacije nakon čega će biti donešeno vrjednovanje, odnosno determinacija da li izvođač ima pravo i u kojoj mjeri na produšetak roka i na finansisjku nadoknadu.

“U slučaju da strane nisu zadovoljne, imaju pravo da svoja prava ostvare kroz arbitražni postupak za utvrđivanje štete. Naravno i investitor činjenicom da projekat nije zavšren u roku trpi određenu štetu i ima gubitke koje takođe može da dostavi inžinjeru na analizu i na utvrđivanje. CRBC je kroz svoju dokumntaciju je zatražio jedanaest dodatnih mjeseci na osnovu posledica korona virusa”, istakao je Ivanović.

Na gradilištu je u posljednje vrijeme angažovano preko 14.000 radnika kineske nacionalnosti, polovina su domaći radnici kao i radnici podizvođača.

“U ovom prazničnom periodu taj je broj svakako manji, ali očekujemo da se već polovinom janura inteziviraju radovi”, naveo je Ivanović.

Svi objekti na građevinskoj trasi auto-puta Bar – Boljare su završeni, kazao je on. U pitanju je , kako je objasnio, preko 20 mostova i 26 dubljih tunela, a na tim objektima se izvode završni radovi kao što je kolovozna kontrukcija, asfalt, zaštitna ograda od buke i vjetra, te bojenje unutrašnjih zidova tunela.

S druge strane, kako je dodao, na prvom dijelu otvorene trase u prvih 20 km svi građevinski radovi uglavnom su završeni.

“Vidjeli ste da je asfalt na dobrom dijelu i postavljen, nekih 30 km asfalta je već urađeno, uključujući i asfalt kroz nekih desetak tunela. Prvi i drugi završni sloj će se raditi kada se steknu povoljni vremenski uslovi, na proljeće ove godine. Na drugom dijelu trase od 20 km, obzirom da su tamo gradilišta i na većoj nadmorskoj visini od 1000 m, predstoje intezivniji građevinski radovi pa očekujemo da se ti radovi izvode početkom proljeća, kada se steknu povoljni vremski uslovi”, naveo je Ivanović.

Paralelno se izvode i elektormašinski radovi, a kako je istakao, u ovom trenutnku je završeno više od 65 odsto. U pitanju je, između ostalog, rasvjeta u tunelima, vertikalna signalizacija , sistem za kontrolu i upravljanje auto-puta, upravna i kontrolna zgrada, baza za održavanje.

“Ti radovi se izvode i u ovim zimskim uslovima s obzirom na to da se većina izvodi u tunelima, kao što su protivpožarna zaštita, hidrotehnička instaliacija, instalacija slabe i jake struje. Više od 93 odsto tih radova je završeno”, zaključio je Ivanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije