Connect with us

Ekonomija

Gligorov: Kinezima bi odgovaralo da EU pomogne Crnoj Gori

Published

on

Gligorov/ Foto: Medija centar

S obzirom na to da je privreda Crne Gore teško pogođena pandemijom bilo bi očekivano da kineski kreditor za auto-put reprogramira dug, jer je ovdje riječ o suverenom kreditu, kaže za Pobjedu saradnik Instituta za međunarodne ekonomske odnose u Beču, Vladimir Gligorov, komentarišući činjenicu da je potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, zatražio od Evropske unije pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske Eksim banke za izgradnju prvog dijela dionice auto-puta Bar – Boljari. Međutim on ističe da postoji više načina na koje bi EU mogla da pomogne.

“Sve se na kraju svodi na nalaženje održivog načina da Crna Gora servisira dug. Rizik koji bi EU preuzela bi bio relativno mali imajući u vidu da EU pomaže Crnu Goru finansijski. Kako će to tačno da izgleda ostaje da se vidi. Nije mi zapravo jasno zašto kineski kreditor ne bi reprogramirao dug imajući u vidu da je riječ o suverenom kreditu i da je privreda Crne Gore teško pogođena pandemijom”, kaže Gligorov.

Ističe da kamatna stopa od dva odsto godišnje za ovaj kredit nije niska kamata u sadašnjim uslovima.

“To bi imalo smisla reprogramirati. Dug se u načelu mora vratiti. Mada nije sasvim izvjesno kako bi se kreditor naplatio u slučaju moratorijuma na dug. Tako da bi vjerovatno i za kreditora bilo povoljno da EU pomogne Crnoj Gori. Što je možda i razlog što sam kreditor ne nudi rješenje”, kaže Gligorov.

Abazović je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao da je veliki problem dug prema Kini.

“Dobili smo kredit od milijardu dolara, koji predstavlja jednu trećinu ukupnog duga koji je direktno povezan sa Kinezima. Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je Abazović.

Prva dionica auto-puta u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora do granice sa Srbijom, trebalo je da bude završena u maju 2019. godine.

Zbog probijenog roka potpisan je aneks ugovora za novim rokom 30. septembar prošle godine, koji takođe nije poštovan. Kako je saopštila Vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve dionice auto-puta u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahtijeva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade Crne Gore i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation, koja je glavni izvođač radova.

Iz EU je saopšteno da su spremni da pomognu Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga kineskim bankama koji je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je kazala da će EK i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga.

“Svaka država može slobodno da utvrdi investicione ciljeve. Međutim, EU je istovremeno zabrinuta zbog socioekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga”, upozorila je Pisonero.

Kineska kompanija CRBC gradi prvu dionicu auto-puta, a kineska EXIM banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine. Ministar finansija Milojko Spajić, 31. marta, potvrdio je da Vlada pregovara o dodatnom kreditu sa Exim bankom u iznosu od 127 miliona eura.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije