Connect with us

Ekonomija

BOJANIĆ: Očekujemo produženje grejs perioda, nijesmo se odrekli penala

Published

on

Crna Gora će obračunati penale za kašnjenje gradnje autoputa kineskoj kompaniji CRBC od septembra prethodne godine, kazao je u Skupštini Crne Gore ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i dodao da očekuje da će Crna Gora dobiti produženje grejs perioda za otplatu kredita.

On je odgovarajući na pitanja poslanika kazao da izvođač treba da završi radove na autoputu do 30. novembra ove godine.

“Nije se puno radilo prošle godine, imamo čvrsta uvjeravanja od izvođača da će pojačati tempo rada, i da će se držati novog roka, a ministarstvo će pratiti da tako i bude”, kazao je Bojanić.

On je naveo da postoji još jedan problem koji nije riješen sa Eksim bankom a odnosi se na grejs period za početak otplate kredita i izrazio uvjeravanja da će ta kineska banka izaći u susret Crnoj Gori i po tom pitanju.

“Nama 21. jula ove godine ističe grejs period. U koliko ostane po osnovom ugovoru mi od 21. jula, kao država treba da vraćamo taj kredit a evidentno je da nećemo završiti autpuut”, kazao je Bojanić.

On je ocijenio paradoksalnim to što će Crna Gora morati da vraća kredit za dionicu puta koja nije završena.

“Pratimo situaciju, imao jasne rokove završetka, jasne rokove raspoloživosti kredita, mislim da je izvjesno da ćemo dobiti produženje grejs perioda tako da ćemo u ovoj godini uspjeti da završimo dionicu autoputa”, kazapo je Bojanić.

On je istakao da je Aneksom ugovora produžen rok za gradnju auto-puta do 30. novembra ali to, kako je istakao, ne znači da smo se odrekli penala prema investitoru za kašnjenje radova.

“Mi ćemo obračunati penale za kašnjenje od septembra prethodne godine, a oni imaju svoja prava na potraživanja, sve će to da rješava Komisija, znači ni jedna ni druga strana se nije odrekla svojih potraživanja osim što smo ostavili rok do 30. novembra da bismo i produžili rok raspoloživosti sredstava kod Eksim banke”, kazao je Bojanić.

Bojanić je saopštio da ukupna ugovorena vrijednost svih radova na prioritetnoj dionici iznosi 867,98 miliona eura, od čega je izvođaču za stvarno izvedene glavne radove isplaćeno 537,63 miliona, uz avans od 161,9 miliona eura.

Izvođaču je za naknadne radove isplaćeno 31,37 miliona eura, pored avansa od 11,32 miliona. Troškovi eksproprijacije su bili 23,6 miliona eura, dok je za nadzor isplaćeno 17,1 milion.

„Koliki su stvarni troškovi znaćemo naknadno, po okončanju gradnje dionice“, zaključio je Bojanić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije